DODELJENE NAGRADE 50. FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU

Priredio Art Box portal //

Nakon svečane dodele nagrada jubilarnog izdanja festivala, koji je realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot, završen je 50. Filmski festival u Sopotu. 

Žiri takmičarskog programa 50. Filmskog festivala u Sopotu kojim je predsedavala glumica Snežana Bogdanović GRAN PRI festivala dodelio je producentu Art & Popcorn za najbolji film „STRAHINJA BANOVIĆ“.

Film Banović Strahinja. Foto: Aleksandrija Ajduković.

U obrazloženju žirija stoji da je „Strahinja Banović“ je ljubavna priča o oprostu koja glavnog junaka poistovećuje sa jednim od najlepše napisanih likova u našoj epskoj poeziji. Smeštajući radnju ove drame u izbegličke kampove, Stefan Arsenijević se istovremeno bavi najvećom migrantskom krizom u savremenoj istoriji. Govoreći o svim izmeštenim i nesrećnim putnicima u potrazi za boljim životom, kao i gubitku naše empatije, on nas podseća da ne postoje ONI i MI. Postojimo samo mi.

Foto: iz arhive filmskog Festivala Sopot

Nagrada za najbolju režiju pripala je DUŠANU MILIĆU za film „Mrak“. Nagrada „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodeljena je SANJI MARKOVIĆ za ulogu u filmu „Toma“. Nagrada “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu PETRU BENČINI za ulogu doktora u filmu „Toma“, a NAGRADA ŽIRIJA publike pripala je filmu „USEKOVANJE“.

U okviru programa SOFEST PLUS publika će 12. jula u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove:

17h – Mrak (najbolja režija)

19h – Strahinja Banović (Grand Prix festivala)

21h – Toma (najbolja ženska i najbolja muška uloga)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!