ZAVRŠEN EXIT 2022

Priredio ART BOX portal //

Nakon četiri dana i noći završen je EXIT festival, kroz čije je kapije od 7. do 10. jula prošlo više od 200.000 posetilaca iz preko 100 zemalja sveta. 

Foto: Marko Edge

EXIT 2022 otpočeo je ceremonijama otvaranja kojima su prikazane dve posebne strane festivala.

Svečanim otvaranjem na Pachamama bini simboličnim puštanjem 22 golubice i otkrivanjem instalacije „Yellow Submarine“ na Dunavu jasno su demonstrirane vrednosti na kojima festival počiva – poruke mira poslate su u svet sa Petrovaradinske tvrđave.

Tradicionalna ceremonija otvaranja desila u ponoć uz vatromet na Glavnoj festivalskoj bini.

Foto: Olivera Jeranče

Tokom četiri festivalske večeri EXIT je posetilo više od 200.000 posetilaca, uz više od 1.000 izvođača koji su nastupali na preko 40 festivalskih bina i zona. Među njima Nick Cave, najtraženiji producent i DJ-a današnjice Calvin Harris, hip hop diva Iggy Azalea, potom Afrojack, brazilska  Sepultura, finski Blind Channel i dr.

Ovogodišnji EXIT je svakako obeležio emotivni nastup Nika Kejva. Nick Cave sa svojim Bad Seedsima je, druge večeri festivala, na prepunoj Glavnoj bini, odsvirao jedan od najboljih ikad održanih koncerata na Petrovaradinskoj tvrđavi. Duboko emotivan nastup, pokazao je moć jednog od najvažnijih sastava na svetu.

Legendardni australijski muzičar priprema film koji je inspirisan njegovim novim albumom Sedam psalama. Film koji Kejv želi da snimi na osnovu ovog albuma opisao je na društvenoj mreži Instagram kao „ambicioznu ideju s malim budžetom“ i zamolio fanove da doprinesu ovom projektu tako što će mu poslati kratak video-snimak sa telefona. Cilj mu je, kako je naveo, da napravi duhovni portret sveta u ovom trenutku.

Kao primer onoga što bi želeo da mu se pošalje naveo je „video selfi-portrete, čuda prirode i prirodne katastrofe, sveto i profano. Snimak nekoga koga volite, video koji ste snimili na nekom protestu ili nešto obično što vam deluje lepo“.

Foto: Olivera Jeranče

Treća festivalska noć na Glavnoj bini protekla je u znaku i zvuku hitmejkera i, naravno, headlinera Calvina Harrisa. Calvin je publici omogućio spektakl, što mu je uzvraćeno najrasplesanijim i najmnogoljudnijim podijumom od otvaranja ovogodišnjeg festivala. Desetine hiljada fanova jednoglasno je pevalo stihove hitova „One Kiss”, „This Is What You Came For”, „Summer”, „Blame It On Me”, „We Found Love” i mnogih drugih koji su se zavrteli tokom jednoipočasovnog nastupa najuspešnijeg DJ-a na svetu.

Foto: Olivera Jeranče

Poslednje večeri festivala, publiku je, među mnogobrojnim izvođačima, oduševio brazilski hevi-metal sastav Sepultura. Bend je, naravno, izveo „Roots Bloody Roots“ čiji su naslov i refren omaž pesmi „Sabbath Bloody Sabbath“ sa istoimenog albuma legendarnih Black Sabbath, čiji je Cavalera ogroman fan.

Foto: Olivera Jeranče

Visa Fusion Stage doneo je fuziju žanrova, novih i starih generacija, domaćih i regionalnih  izvođača, a među domaćim izvođačima, svakako treba izdvojiti i Anu Đurić – Konstraktu, predstavnicu Srbije na Evroviziji 2022, koja je održala koncert na Glavnoj bini festivala kao prva domaća hedlajnerka Main Stagea u istoriji festivala.

„Bila mi je čast da nastupam ovde“, „magično i energično“, „ludačka energija“, „neverovatna lokacija“, „nešto o čemu možete samo da sanjate“, „jednom kada dođeš na EXIT, ne možeš da odeš kao ista osoba“„želim da se vratim svake godine“, „jedan od najboljih festivala na svetu“ – samo su neki od utisaka koje Exitovi ovogodišnji izvođači nose sa Petrovaradinske tvrđave.

Foto: Marko Ristić

Ne treba zaboraviti ni moto ovogodišnjeg Exita – „Zajedno. Uvek!“  Tokom festivala je dežuralo nekoliko psihoterapeuta a štandovi za psihološku podršku posetiocima nalazili su se na više lokacija – u EXIT kampu, na Foodland-u, i na OPENS State of EXIT zoni festivala.

Foto: Olivera Jeranče

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!