DODELJENE NAGRADE 52. FEST-A: HET TRIK ZA MLADENA ĐORĐEVIĆA

Priredio Art Box portal //

Najbolji film po oceni žirija Glavnog takmičarskog programa 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST je „Gospodar” Jurija Bikova, a najuspešnije ostvarenje ovogodišnjeg izdanja „Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića kome su pripala  čak tri priznanja među kojima i Beogradski pobednik za najbolju režiju, a na zatvaranju FEST-a prikazan je film „Ruski konzul“ reditelja Miroslava Lekića.

FEST zatvaranje_foto CEBEF Dušan Milenković

Uz brojne goste i publiku u MTS Dvorani 03. marta 2024. zatvoren je 52. FEST. Ceremoniji svečanog zatvaranja prethodio je defile zvanica na crvenom tepihu gde su se pojavili brojni zvaničnici, glumci, reditelji, članovi filmskih ekipa, članovi žirija, među kojima su: Nebojša Dugalić, Radivoje Bukvić, Vlatka Vorkapić, Aleksandra Kovač, Marko Đorđević, Miroslav Lekić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Svetislav Basara, Damir Handanović, Nada Macanković, Tamara Aleksić i mnogi drugi. Na svečanoj ceremoniji, uz tradicionalnu dodelu festivalskih nagrada, svečano je spuštena zavesa na 52. FEST.

Plakat 52. FEST-a. Foto: CEBEF

Politikina nagrada „Milutin Čolić” na 52. FEST-u 2024. godine, za reditelja najboljeg srpskog filma u Festovim programima dodeljuje se: Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“. Žiri u sastavu: Radivoje – Raša Andrić, reditelj i producent; Vladimir Blaževski, reditelj, scenarista i producent; i Dubravka Lakić, osnivač nagrade i filmski kritičar lista „Politika“ ovako su obrazložili svoju odluku: „Za pismenu i rafinirano insceniranu priču koja odiše lekovitom životnom radošću; za sofisticirani rediteljski postupak što omogućava identifikaciju gledaoca sa radnjom i likovima; za autentičnu atmosferu, uverljivu i duhovitu glumačku igru i istančanu likovnost slika.Ovaj film se toplo preporučuje distributerima i prikazivačima da ga prigrle i omoguće mu susret sa gledaocima u bioskopima Srbije.“

Prilikom uručenja nagrade reditelj Marko Đorđević je izjavio: „Hvala žiriju. Ovih dana dobijam puno poruka i atmosfera na premijeri je bila neverovatna. Mnogo mi je drago što film komunicira sa publikom i budi u ljudima nešto lepo.  Ovaj film mi mnogo znači i meni se sviđa.

Nagradu FEDEORA za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu osvojio je film „Radnička klasa ide u pakao“ u režiji Mladena Đorđevića. Članovi žirija: Sergej Lavrentijev – filmski kritičar (predsednik žirija); dr Nevena Daković – redovna profesorka, filmska teoretičarka, kritičarka i publicistkinja; Nikola Falćinela – novinar i filmski kritičar,  jednoglasno su doneli odluku koju su obazložili sledećim rečima: „Film izuzetnog rediteljskog rukopisa uz surovi komentar lokalne svakodnevice i velikih glumačkih ostvarenja, koji se posebno ističe po produkciji koja pripada celokupnom euro-mediteranskom regionu.“.

Nakon uručenja nagrade reditelj Mladen Đorđević je izjavio: „Hvala žiriju na nagradi, ovo je velika čast. Film „Radnička klasa ide u raj” Elija Petrija iz 1971. je film sa kojim polemišem svesno sa naslovom, repliciram na taj naslov. Film sam gledao devedesetih kao student”, rekao je Đorđević.

Nagradu publike za najbolji evropski film, koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, osvojio je film rediteljke Vlatke Vorkapić „Sveta porodica”. Nagradu je uručio Njegova ekselencija ambasador Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. „Hvala publici FEST-a, uvek je lepo kad publika nagradi film. Na kraju krajeva radimo filmove za publiku. ”, izjavila je Vorkapić.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona u glavnom takmičarskom programu festivala pripala  je Mladenu Đorđeviću za film „Radnička klasa ide u pakao“.  Žiri u sastavu Ivana Kronja – filmolog i filmska kritičarka (predsednica žirija), Srđan Vučinić esejista i filmski kritičar  i Marko Stojiljković – filmski novinar i kritičar jednoglasno su doneli odluku koju su obrazložili na sledeći način: „U pitanju je socijalna drama sa temom koruptivne tranzicije, koja znalački uključuje žanrovske elemente: horora, misterije, akcionog filma i crne komedije, čime nas približava žanru u kojem se odvija i stvarnost postjugoslovenskih društava. Film nudi pronicljivu dramsku analizu pseudo-religije i prikazuje apsurdni položaj tela nekadašnje radničke klase u neoliberalnom kapitalizmu. Žiri želi da istakne upečatljivu glumu Tamare Krcunović i Leona Lučeva, koji predvode izvanrednu glumačku ekipu“.

Prilikom uručenja nagrade reditelj Mladen Đorđević je izjavio: „Ovo je drugi put da dobijam nagradu „Nebojša Đukelić“, prvi put sam je dobio za „Život i smrt porno bande”. Velika je ovo čast nama klincima koji smo kretali devedestih  da se bavimo filmom, Nebojša Đukelić je mnogo značio”, istakao je Đorđević

Žiri Glavnog takmičarskog programa, u sastavu: glumac Radivoje Raša Bukvić (koji predsedava žirijem), reditelj Zrinko Ogresta, direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar,  scenaristkinja Biljana Maksić i glumac Marko Grabež, doneli su sledeće odluke:

Beogradski pobednik za najbolji film: „Gospodar” u režiji Jurija Bikova

U obrazloženju žirija se navodi da je reditelj Jurij Bikov snimio moćan film lišen svake naturalističnosti kojim nas na retko sugestivan i uverljiv način uvlači u život zajednice koju je privatizovai jedan čovjek i u kojoj taj čovek kontroliše doslovce sve aspekte života, a zauzvrat traži da mu čovek preda ono najvrednije što ima – svoje dostojanstvo. Simbolika ovog rusko-francusko-švajcarskog filma je jasna i aktualna, ali ni po čemu nametljiva i svojom jasnom porukom izdiže se iz lokalnog prema univerzalnom.

Najbolja režija: Mladen Đorđević za režiju filma „Radnička klasa ide u pakao“

Najbolji scenario: Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić za film „Sveta porodica”

Najbolja ženska uloga: Ivana Vuković za ulogu u filmu „Za danas toliko”

Najbolja muška uloga: Saleh Bakri za film “Nastavnik”

Najbolji debi: Katalin Moldovai za režiju filma “Bez vazduha”

52. FEST u Beogradu. Foto: Art Box portal

Kratka retrospektiva

Program ovogodišnjeg FEST-a održavao se u 6 dvorana i 8 bioskopskih sala, uz posebna prikazivanja i u Centru „Sava”.

„Divno je što Beograd ima FEST, divno je što ima te mlade ljude koji prepoznaju privileguju da na jednom mestu možete za 10 dana da se prošetate kroz sve ono što je obeležilo filmsku sezonu za nama i što dolazi iz svih krajeva sveta”, zaključio je Jugoslav Pantelić koji je zvanično zatvorio FEST .

Nakon svečane ceremonije prikazan je film „Ruski konzul“ Miroslava Lekića, po romanu Vuka Draškovića, u kome igraju: Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić,…  Na kraju filma publika je priredila stajaće ovacije za nedavno preminulog Žarka Lauševića.

PostFESTum od 4. do 7. marta

FEST i ove godine pruža priliku onima koji nisu stigli, da pogledaju filmove koje su želeli u programu PostFESTum. PostFESTum se ove godine održava od 4. do 7. marta u dve  bioskopske sale u Beogradu – Dvorani kulturnog centra Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center.

Tokom 4 dana trajanja PostFESTum-a biće prikazani traženi filmovi sa ovogodišnjeg 52. FEST-a među kojima su: „Kraljičina igra“, „Crni čaj“, „Zona interesa“, „Američki zec“, „Čudovište“, „Opalo lišće, “Prisila“, „Zelena granica“,…

Ulaznice za PostFESTum mogu se naći na blagajnama navedenih bioskopa, kao i putem onlajn prodaje Cineplexx-a.

Program PostFESTuma možete pronaći OVDE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.