Dubrovnik: kulturološki toponim, instagram kulisa i hešteg

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Kakve asocijacije u vama izaziva Dubrovnik? Da li je on za vas turistički ili kulturološki toponim? Seća li vas na porodična letovanja, miris lavande, Dubrovačke letnje igre, SFRJ?

Dubrovnik 2024. Foto © Art Box portal

Da li je za vas Dubrovnik Jadransko more?

Foto © Art Box portal

Zidine starog grada, Stradun, Gradski zvonik sa satom, Knežev dvor, Orlandov stub, Onorfijeva fontana, Gradska kafana, kamenite ulice i stepenice?

Foto_MRS
Foto_LJMV

Možda dubrovačka književnost, humanizam i renesansa i „Dundo Maroje“?

Spomen-dom Marina Držića. Foto_LJMV

Sežu li vaše asocijacije u daleku prošlost, u zlatno doba Dubrovačke republike? Pamtite li razaranja koja je Dubrovnik doživeo 90-ih?

Dubrovnik 2024. Foto_LJMV © Art Box portal / Rad dubrovačkog umetnika Slavena Tolja posvećen Pavu Urbanu

Možda vas Dubrovnik asocira na turiste? Jer, naravno, bez obzira na sezonu, u ovom gradu ćete sresti mnoštvo turista iz raznih krajeva sveta.

Dubrovnik 2024. Foto © Art Box portal

Može vam se u Dubrovniku učiniti i da je lakše pronaći mesto na kojem se služe pice i burgeri nego, recimo, lignje iz Jadranskog mora. I da je lakše kupiti suvenir s motivima iz Igre prestola nego onaj koji seća na more i Dalmaciju. Ali, dovoljno je pogledati taj uglačan kamen i to more da se oseti zadovoljstvo.

Dubrovnik 2024. Foto_LJMV © Art Box portal
Dubrovnik 2024. Foto © Art Box portal
Foto_MRS
Dubrovnik 2024. Foto_LJMV © Art Box portal

Oni koji cene dubrovačku književnosti neće propustiti da posete Dom Marina Držića ― muzej i memorijalnu kuću posvećenu najvećem dubrovačkom piscu.

Foto_MRS

Ko se interesuje za savremenu umetnost svratiće do Umjetničku galeriju Dubrovnik, Art radionice Lazareti, možda čak odšetati iz starog grada do galerije Flora.

Dubrovnik 2024. Foto_LJMV © Art Box portal

A za sve ostale ostaje gastronomsko-turističko uživanje u najpoznatijem turističkom mestu Hrvatske kojem nisu odoleli ni selebritiji poput Ričarda Gira ili Bjonse, u nekada moćnom gradu-republici koji je danas etabliran turistički brend, popularna instagram kulisa i hešteg.

Dubrovnik 2024. Foto_LJMV © Art Box portal

Tekst „Dubrovnik: Sudar književne prošlosti i globalizacije“, objavljen na portalu Art Box pročitajte OVDE

Leave a Reply

Your email address will not be published.