FEMINISTIČKA AVANGARDA 70-IH U MSUV

FEMINISTIČKA AVANGARDA 70-IH U MSUV

Pripremio portal Art Box //

Izložba Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč biće postavljena od 19. maja do 21. juna 2022. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Reč je o međunarodnoj grupnoj izložbi koja obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije VERBUND, od kojih je za izložbu u Novom Sadu načinjen poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV. Kustoskinja izložbe Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč je dr Gabriele Šor, a izložbe Na putu slobode iz kolekcije MSUV je dr Sanja Kojić Mladenov.

Foto: vizuel izložbe

Među umetnicama zastupljenim u VERBUND KOLEKCIJI su: Dara Birnbaum, Džudi Čikago (Judy Chicago), VALIE EXPORT, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Ana Mendieta, ORLAN, Đina Pane (Gina Pane), Sindi Šerman (Cindy Sherman), Birgit Jurgensen (Birgit Jürgenssen) i druge.

VALI EKSPORT, Bioskop na dodir, 1968. © VALIE EXPORT Pravo na korišćenje fotografije Beč 2022.

Istorijski, žene su prikazivane kao projekcija muških fantazija, predrasuda i odnosa. Međutim, u 1970-im se dogodila promena u načinu na koji se žene predstavljaju u umetnosti. Umetnice su počele da istražuju vizuelne prikaze sopstvenih bića kako bi stvorile alternativne poglede na ženski identitet. Gabriele Schor je, kao direktorka kolekcije i urednica prateće monografske publikacije, istražila feminističku avangardu kako bi naglasila ulogu koju su ove umetnice imale u poslednje četiri decenije. Rezultati su radikalni, poetični, ironični, ljuti, cinični i srdačni. Najviše od svega su iskreni, deleći kolektivnu svest koja je preispitala i odbacila ono što je ranije dominiralo, okrećući se novim načinima izražavanja u oblastima fotografije, performansa, filma i videa. Izložba i knjiga naglašavaju postignuća žena umetnica koja su ohrabrila i nadahnula one koje su se razvile na iskustvima prethodnica.

Izložba VERBUND KOLEKCIJE u Novom Sadu se proširuje izlaganjem umetničkih radova iz kolekcije MSUV, odnosno izložbom Na putu slobode umetnica iz geopolitičkog prostora Srbije koje svojom umetničkom praksom prelaze granice tradicionalnih medijskih i rodnih pozicija te deluju u internacionalnom kulturnom prostoru. Izabrana dela umetnica, kao što su: Katalin Ladik, Milica Mrđa, Tanja Ostojić, Vesna Perunović, Bogdanka Poznanović, Jelena Radić, Judita Šalgo, Vesna Tokin i Milica Tomić, bave se analizom položaja ličnog identiteta u savremenoj umetničkoj praksi i društvu, istražuju procese performativnosti, dematerijalnosti, kao i transgresije granica, ideju probijanja formalnih, medijskih i prostornih okvira.

Milica Mrđa, Obredi tela i zemlje, iz kolekcije MSUV

U okviru izložbe će biti održana vođenja kroz izložbu i dva prateća programa. U petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija (Re)konekcija iz Novog Sada. U sredu 25. maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas, I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism, Manchester University Press, 2022.

Katalin Ladik, iz serije POEMIM. Serija A, Novi Sad, 1978. © Katalin Ladik. Ljubaznošću acb Gallery, Budimpešta. VERBUND kolekcija Beč.

Partneri na projektu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, VERBUND COLLECTION, Beč, Austrijski kulturni forum iz Beograda i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu. Generalni sponzor izložbe je kompanija dm drogerie markt Srbija.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!