PARTIZANKA I FRAGONAR / KOLEKCIJA JOVANKE BROZ

Pripremio portal Art Box //

U okviru programskog luka Heroine, u kontekstu projekta Evropska prestonica kulture, od 18. do 25. maja u Novom Sadu se otvara šest izložbi. Feministička avangarda u MSUV, Heroine Spomen zbirke Pavla Beljanskog, izložba udruženja Češka beseda – Iz ženskog ugla, Marama kao kulturni označitelj u Muzeju Vojvodine i Partizanka i Fragonar: Kolekcija slika Jovanke Broz u Galeriji Matice srpske. 

Plakat za izložbu u Galeriji Matice srpke.

Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz, nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije, biće otvorena 18. maja u Galeriji Matice srpske. Reč je o kolekciji umetničkih slika Jovanke Budisavljević Broz (1924 — 2013), udovice nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, Jospipa Broza Tita, čiji je životni put vodio od NOB-a, preko diplomatije i džet-seta, do trodecenijskog života u izolaciji.

„U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza“, navodi se na sajtu MSUV. „Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom. Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.

Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života. Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Stručnom konzervatorsko-restauratorskom obradom, kao i novim tumačenjem, nastala je jedna atraktivna izložba koja će biti predstavljena u Galeriji Matice srpske, a zatim i u Muzeju Jugoslavije.“

Izložba je nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije u okviru programskog luka „Heroineˮ Evropske prestonice kulture.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!