SVEČANO ZAVRŠEN 51. FEST – NAGRAĐEN „TREĆI SVETSKI RAT”

Priredila: Ljiljana Maletin Vojvodić//

Ovogodišnji, 51. po redu FEST je, pod sloganom „Strast života“, obuhvatio više programskih celina. U takmičarskom programu bilo je 14 filmova, a glavni žiri (Jelena Mitrović, Vinko Brešan, Jovana Stojiljković, LAZA, Petar Benčina) odlučio je da iranski film „Treći svetski rat“ dobije nagradu Beogradski pobednik za najbolji film, najbolju režiju (Human Sejedi) i za najbolju mušku ulogu (Mohsen Tanabandeh).

„Treći svetski rat“ https://www.fest.rs/press/materijal

Priznanje za najbolji scenario dodeljeno je Isabel Penji i Rodrigu Sorogojenu za „Zveri“, a nagrada za najbolju glumicu pripala je Ajši Tebe za ulogu u filmu „Prokleti ne plaču“ u režiji Fizala Bulife, koji je nagradio i žiri FEDORA (za najbolji evro-mediteranski film u glavnom takmičarskom programu).

Australijski film „Opstanak dobrote“ Rolfa de Hera dobio je nagradu kao najbolji glumački debi (Muažemi Husein) kao  i posebno priznanje.

Žiri nagrade „Nebojša Đukelić“ (za najbolji film iz regiona u takmičarskoj selekciji) priznanje je dodelio rediteljki Selčen Ergun za debitantsko ostvarenje ,,Sneg i medved”.

„Politikina” nagrada “Milutin Čolić” (Dubravka Lakić, Marko Đorđević i Stefan Arsenijević) pripala je filmu „Usta puna zemlje“ Puriše Đorđevića koji je proslavljeni domaći reditelj završio nekoliko meseci pred smrt.

„Usta puna zemlje“ https://www.fest.rs/press/materijal

Nagrada publike za najbolji evropski film na 51. Frestu pripala je filmu „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović.

Ceremonijom proglašenja pobednika i svetskom projekcijom filma „Usta puna zemlje“ Puriše Đorđevića u mts Dvorani završen je 51. FEEST koji je trajao od 24 februara do 5 marta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.