Fotografiska Berlin: „Bes“ Širin Nešat

Art Box portal //

Fotografiska muzej savremene fotografije i umetnosti, nakon Stokholma, Talina i Njujorka, od septembra prošle godine otvoren je i u Berlinu. Muzej Fotografiska Berlin smešten je u Umetničkoj kući Taheles (Kunsthaus Tacheles) koja je nakon pada Berlinskog zida bila poznata kao alternativni umetnički centar i mesto kulturnih dešavanja u Berlnu. Od 8. marta na programu Fotografiska muzeja je postavka Bes (The Fury), kojom se predstavlja internacionalno poznata umetnica iranskog porekla Širin Nešat (Shirin Neshat). Ona ovim projektom istražuje surovu realnost i zlostavljanje političkih zatvorenica u Iranu.

Daniela, from The Fury series, 2023_Digital c-print with ink and acrylic_Copyright Shirin Neshat_Courtesy of the artist and Gladstone Gallery, New York and Brussels

Motiv žene u iranskom društvu

Nešat je odrasla u Iranu a studije završila u SAD gde godinama živi i stvara u egzilu. Motiv žene u iranskom društvu, muške represije, stranstvovanja, egzila, drugog i drugačijeg, lajt-motivi su njenih radova, veoma često zasnovanih na autobiografskom diskursu.

O izložbi

Bes (The Fury), kroz crno-bele fotografije i video-instalacije, istražuje životna iskustava seksualno zlostavljanih žena, političkih zatvorenica u iranskim zatvorima. Reč je o fikcionalnom i stilizovanom prikazu života političke zatvorenice nakon seksualnog napada i torture koja suočava gledaoca sa dvostrukom percepcijom ženskog tela, kao objekta želje i kao objekta nasilja, pozivajući na razmišljanje i dijalog.

Izložba Bes Širin Nešat može se u muzeju Fotografiska Berlin pogledati do 9. juna 2024. godine.

O umetnici

Širin Nešat (1957), iranska fotografkinja i vizuelna umetnica koja živi u Njujorku. Poznata je po svom doprinosu filmu, videu i fotografiji. Nešat se u svojim radovima bavi temama poput greha, srama, nasilja, represije, pobune, moći i protesta, istražujujući kontraste, uključujući one između islama i Zapada, žene i muškarca, javnog i privatnog života.

Širin Nešat je nagrađena na Venecijanskom bijenalu 1999. godine, dobitnica je Srebrnog lava za najboljeg reditelja na 66. Venecijanskom filmskom festivalu 2009. godine. Takođe je proglašena Umetnicom decenije od strane G. Rogera Densona, kritičara Huffington Post-a.

Više o samom muzeju Fotografiska čitajte na sledećem tekstu na portalu Art Box: https://artboxportal.com/da-li-znate-za-muzej-fotografije-fotografiska/

Leave a Reply

Your email address will not be published.