Frida ili o govoru žena u književnosti

Priredio Art Box portal//

Podržavanje ženskih glasova u književnosti važno je zbog promocije raznolikosti, ravnopravnosti i inkluzivnosti u umetničkom svetu, kao i u životu. Podrška ženama koje pišu, bez obzira na njihov književni diskurs te koliko su etablirane ili vidljive u javnosti, kao i promovisanje njihovih radova, jedan je od ciljeva portala Art Box. Pogotovo kada je reč o autorkama koje po vokaciji nisu književnice i nemaju objavljene knjige.

Foto: MA

Zato i skrećemo pažnju na Časopis za književnost ,,Književne vertikale“, koji je objavio konkurs pozivajući upravo takve autorke da u njima bliskoj kratkoj formi napišu svoj doživljaj stvarnosti, kako one vide sebe u svetlu drušvenih, političkih, ekonomskih dešavanja, kakva je uloga žene u toj stvarnosti i kako se ona ogleda u njenoj svakodnevici. Na konkurs je pristiglo preko 500 poetskih i proznih tekstova autorki iz različitih zemalja, uključujući Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Evropu, čak i SAD. Žiri je odabrao radove 87 autorki a u decembru 2023. objavljen je almanah pod nazivom ,,Frida ili žene govore“, čija će promocija biti održana 19. januara 2024. godine u Beogradu. Uži izbor radova poslužio je kao osnova za stvaranje dramskog teksta čije je publikovanje u planu u okviru edicije ,,savremena drama“.

Jednu od selektovanih priča objavila je i autorka tekstova na portalu Art Box, Merima Aranitović, te vam je donosimo u celosti:

I ČIJA JOŠ MAMA NIKAD NEĆU BITI

Počistila sam stepenice za taj dan. Brzim hodom, da izbacim duhove iz sebe, umesto na uobičajenu kafu posle posla, sedam na klupu preko puta škole. Mislila sam, ovako izgleda dok čekaš decu. Sediš i razmišljaš šta ćete tog dana ručati, kako ćete raditi domaći, ići na treninge, rođendane. Tako izgleda dan u kom praznine popunjavaju društvene obaveze i u kom možeš legitimno da kažeš da ne znaš gde ti je glava od gužve. Ovako izgleda to čekanje obaveza. A ja sam čekala samo sebe.

Misli mi je prekinuo žagor dece. Gledala sam majke kako pogledom traže svoju. U moru mališana ni jedan nije baš meni izgovorio mama. Nisam uzela ničiji ranac i povela ga kući. Umesto toga krenuh sama ka stanu. Gledam tu decu i ne znam da li bih umela da im budem roditelj. Kad mi se pogled nakratko zadrži na licu nekog deteta, nije mi bilo dobro. Kao da gledam u ogledala. A u svakom vidim po jednu verziju sebe. Ko sam bila, šta želim i šta me u tome sprečava.

Nisam mogla da uporedim osećanja prema njima ni sa jednim od onih za koja sam vezivala pojam ljubavi. I tako sam otvorila Pandorinu kutiju.

Čitaoce i čitateljke portala Art Box podsećamo da stvaralaštvo žena mogu da podrže na razne načine:

Čitanjem dela žena autorki

Promovisanjem žena autorki

Učestvovanje u događanjima koji promovišu žensko stvaralaštvo

Edukacijom o rodnoj ravnopravnosti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.