GLUMICA KSENIJA MARINKOVIĆ OTVORILA 28. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Priredio: portal ArtBox //

U petak, 25. novembra u mts Dvorani, svečanom ceremonijom i projekcijom filma „Duhovi ostrva“ Martina Mekdone počeo je 28. Festival autorskog filma (FAF).

Fotografija: Predrag Bambić

Igor Stanković, direktor festivala, ceremoniju otvaranja je započeo sećanjem na Purišu Đorđevića: „Festival autorskog filma je poseban. Okuplja filmove koji ne moraju da imaju srećan kraj, ali gledajući ih vi imate inspiraciju da budete srećni. Ovim rečima je Puriša Đorđević najavio dvadeseti jubilarni festival kada je, kao prvi dobitnik dobio nagradu za životno delo”.

Igor Stanković, fotografija: Tanja Drobnjak

„Festival autorskog filma menjao je sliku Beograda i Srbije, popravljao krvnu sliku društva, ulivao nadu i veru da zaslužujemo da živimo u boljem svetu. Na samom početku govorili smo Beograd je svet. Danas se društvo i svet oko nas polarizuju, podižući nove zavese, ali Festival аutorskog filma dokazuje da Beograd ostaje svet, zahvaljujući vama, posvećenoj i jedinstvenoj publici koja prepoznaje, živi i doživljava autorski film i zato njegov značaj prevazilazi značaj jednog događaja posvećenog filmu, on je bio i ostao naš pogled u svet”, naglasio je Stanković.

Fotografija: Tanja Drobnjak

Stanković se zahvalio partnerima i prijateljima festivala, FAF timu, i svim predstavnicima medija koji se svi jednako raduju svakom novom izdanju ovog festivala.

Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala svoj govor posvetio je istaknutim filmskim autorima: „Sinoć sam sa Ejzenštejnom izveo juriš na Zimski dvorac. Večerao sam sa Čaplinom kuvanu čizmu s pertlama i ekserčićima a la bolonjeze. U Madridu sam se provozao tramvajem s Bunjuelom, bili smo prerušeni u dve smerne časne sestre. Sa učiteljem jahanja Stenlijem Kjubrikom, uzjahao sam hidrogensku bombu i veselo uzleteo ka Sudnjem danu. Jutros sam, u Rimu, sa Antonionijem i Tarkovskim radio transcedentalnu meditaciju. Anjes Varda me ljuljala u svom krilu od 5 do 7. Hičkok me je lepo ugostio: ćaskali smo uz engleski čaj sa šarmantnim kosturom gospođe majke. Divni Felini našao mi je posao u cirkusu: sjajno sam se srodio s njegovim klovnovima, kepecima, atletama i prsatim ženama. Na ulazu u Čačak, mlad, u partizanskoj uniformi, sačekao me je Puriša Đorđević. Pokazao mi je jutro i podne jugoslovenskog komunizma, a onda, dok se već smrkavalo čuo sam kako mi kaže da je to ipak san. Svi oni skupili su se i večeras ovde, karte im nisu bile potrebne da uđu u ovu salu. Oni su mi došapnuli da će ovo biti jedan od tri najbolja festivala od njegovog osnivanja.”

Srđan Vučinić, fotografija: Tanja Drobnjak

Srdan Golubović, predsednik saveta festivala je na otvaranju rekao: „Ovogodišnji festival je trebalo da protekne u znaku odlaska Godara. Autora nad autorima. Plakat festivala je posvećen njemu, inspirisan je njegovim filmom Ludi Pjero. Nažalost, festival se dešava u senci odlaska Puriše. Najšarmatnijeg, najrazigranijeg i najpoetičnijeg autora jugoslovenske i srpske kinematografije. I najvitalnijeg. Pored Manolela de Oliveire on je jedan od jako retkih reditelja koji je stvarao u dubokoj starosti. Pre samo par meseci, u 98. godini je završio snimanje svog novog filma Usta puna zemlje po motivima romana Branimira Šćepanovića. I valjda je san svakog reditelja da praktično do poslednjeg dana sanja i stvara svoj sopstveni film.”

Srdan Golubović, fotografija Tanja Drobnjak

„Ove godine festival će da otvori jedna glumica. Kada se spomene pojam autorskog filma nepravedno se misli samo na filmske reditelje, njihov umetnički svet i poetiku. Nepravedno, jer glumci taj svet i poetiku pretvaraju u stvarnost i istinu. Šta je Godar bez Belmonda, Skorseze bez De Nira, Vajda bez Cibulskog, Roselini bez Ingrid Bergman, Antonioni bez Monike Viti, Bergman bez Liv Ulman, Kurosava bez Mifunea, Puriša bez Milene i Ljubiše,” istakao je Golubović i pozvao Kseniju Marinković da otvori festival.

Ksenija Marinković, fotografija: Tanja Drobnjak

Ksenija Marinković, glumica koja igra u ostvarenju Da li ste videli ovu ženu? koji će premijerno biti prikazan u subotu, 26. novembra u 19 časova u mts Dvorani festival je otvorila rečima: „Pozdravljam ljubazne domaćine ovog festivala. Pozdravljam sve stvaratelje i sudionike ovog festivala, kao i publiku i proglašavam Festival autorskog filma otvoren.”

Radoslav Zelenović, fotografija: Tanja Drobnjak

Festival autorskog filma kao praznik filma sve do 2. decembra donosi preko 70 filmova u šest bioskopskih dvorana, 11 programskih celina na više od 130 bioskopskih projekcija.

Program festivala nalazi se na sajtu faf.rs. Ulaznice za FAF mogu se naći na blagajnama bioskopa, a mogu se kupiti i onlajn putem servisa tickets.rs.

Oleg Novković i Srđan Dragojević, fotografija: Tanja Drobnjak

Leave a Reply

Your email address will not be published.