HEROINE SPOMEN-ZBIRКE PAVLA BELJANSКOG U ARANĐELOVCU

Pripremio Art Box portal //

U Narodnom muzeju Aranđelovac u toku je izložba „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ autorki prof. dr Milanke Todić, mr Milane Кvas i dr Valentine Vuković. Izložba je otvorena povodom obeležavanja Dana grada Aranđelovca, a premijerno je prikazana u okviru zvaničnog programa Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, 2022, kao i u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, početkom 2023. godine.

Foto: SZPB

Svoju zbirku Pavle Beljanski je uobličavao od početka više od 4 desenije i ona sadrži radove sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Кovačević, Lize Кrižanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić. Postavka u Narodnom muzeju Aranđelovac prezentuje izbor njihovih dela koja predstavljaju akvizicije Spomen-zbirke. Poseban segment postavke čini sedam video-prezentacija posvećenih svakoj od autorki.

Novo i savremeno što je sedam umetnica iz kolekcije Beljanskog donelo kulturi i umetnosti svoga vremena, poslužilo je kao ideja da se putem video-prezentacije „Identifikacije: suptilnost i surovost“, čija je urednica istoričarka umetnosti mr Suzana Vuksanović, predstavi sedam savremenih umetnica vezanih za Novi Sad: Monika Sigeti, Jelena Vladušić, Jelena Janev, Jelena Кovačević Vorgučin, Milica Dukić, Zorica Čolić i Dragana B. Stevanović. Na taj način, pružena je mogućnost sagledavanja i poređenje tema, problema i opsesija umetnica nekad i sad.

Izložbu prati reprezentativan katalog izložbe urednice mr Milane Кvas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.