POZNAVANJE PRIRODE I DRUŠTVA: NORDIJSKE ZEMLJE

Art Box portal //

Iako nordijsko društvo više nije homogeno kao što je bilo jer sve više uključuje i kulture različitih etničkih manjina, i mada se razlikuje život u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Finskoj i na Islandu, neosporno je da se te zemlje u javnosti i dalje prepoznaju po naprednoj socijalnoj politici, inovativnosti, održivim praksama i visokom kvalitetu života.

© Art Box portal

Možda građani ovih zemalja plaćaju visoke poreze, ali imaju visok standard i socijanu sigurnost, nizak stepen korupcije, kvalitetne usluge, besplatno obrazovanje ili zdravstvenu zaštitu. Njihove kompanije su lideri u informacionim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije i medicini.

© Art Box portal

Od 50-tih godina prošlog veka nordijski dizajn je sinonim za kvaliet. Skandinavci su, recimo, pioniri u zaštiti okoline i održivom razvoju. Vode računa o recikliranju, trude se da smanje emisiju ugljen-dioksida, koriste obnovljive izvore energije i promovišu održive životne stilove. Ne potcenjuju opasnosti klimatskih promena i globalnog zagrevanja i trude se da implementiraju održive prakse u svakodnevnom životu.

© Art Box portal
© Art Box portal
© Art Box portal

Stanovnici nordijskih zemalja poznati su i po tome što vode računa o ravnoteži između poslovnog i privatnog života. Njihovi zakoni o radu omogućavaju radnicima fleksibilnost i vreme za privatan život, boravak u prirodi, uživanje u odmoru, čitanju.

© Art Box portal
© Art Box portal

Evo nekoliko nepisanih pravila kojih se i dalje većina njih pridržava:

  •  u autobusu ili restoranu ne sedaju pored drugog ukoliko ima drugih slobodnog mesta
© Art Box portal
  • poštuju Jante zakon koji, između ostalog, kaže: nemoj misliti da si poseban, nemoj misliti da si bolji od drugoga
© Art Box portal
  • u gostima se izuvaju

  • u kafeu i restoranu svako plaća svoj deo računa
© Art Box portal
  • praktikuju fiku (pauzu za kafu, kolače i druženje na poslu ili sa prijateljima). Istina fika je švedski izum, ali u različitim varijacijama postoji i u drugim nordijskim zemaljama
© Art Box portal
  • poštuju lagum (princip umerenosti i skromnosti)
© Art Box portal
© Art Box portal

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.