IZMIŠLJAM SE / I’M DREAMING THINGS UP

Priredio portal Art Box //

Dejana Vučićević, Izmišljam se, galerija X VITAMIN, Resavska 19, Beograd

Šta radiš čitavog dana?

Izmišljam se.

Pol Valeri, Sveske

U četvrtak, 5. maja, u beogradskoj galeriji X VITAMIN, otvorena je samostalna izložba umetnice Dejane Vučićević pod nazivom Izmišljam se / I’m dreaming things up. Na njoj autorka je predstavlja novu seriju fotografija koje su nastale u ambijentu jedne stare beogradske vile. Prostor u kome se život odvijao nekih sto dvadeset godina, doživljen je kroz „ružičaste naočari“ glavnih akterki. Na margini života ambijenta koji se gasi, u prostoru, koji je u nestajanju, one sanjaju i maštaju.

Dejana Vučićević, Rođendan. Foto: iz arhive umetnice.

Tragovi života na zidovima soba, kao duhovi koji plove kroz vreme i prostor, deo su „društva’’ koje u usamljenosti popunjava prostor i vreme. Istovremeno pitomi i zastrašujući, tu su i nikud ne odlaze, a blede i iščezavaju. Reč je o pojavama efemernog karaktera jer je jasno da će nestati sa kulisa dok se lupi dlanom o dlan.

Dejana Vučićević, San. Foto: iz arhive umetnice.

Izložba će trajati do 28. maja 2022. godine.

Dejana Vučićević je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a. Bavi se vizuelnim umetnostima, iza sebe ima više značajnih samostalnih projekata u okviru dizajna i mode, kao što su autorske modne kolekcije, kostimografije za igrane i kratkometražne filmove. Kostimografijom i dizajnom se bavi i u projektima za pozorište i TV reklame, a radi i styling za modno-umetničke editorijale, itd.

U okviru multimedijalnih umetnosti bavi se konceptualnim autorskim projektima, realizovanim u samostalnim i grupnim izložbama. Njeni radovi se nalaze u kolekcijama Muzeja grada Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, Oktobarskog salona i Telenor kolekciji srpske savremene umetnosti.

Intervju Dejane Vučićević za portal art Box možete pročitati na sledećem linku: https://artboxportal.com/izazovi-u-svetu-kreativnog-delanja-umetnica-dejana-vucicevic/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!