IZVEŠTAJ ŽIRIJA O DODELI NAGRADE „DEJAN MIJAČ“ ZA REDITELJSКI OPUS

Priredio Art Box portal//

Žiri bijenalne nagrade „Dejan Mijač”, koju dodeljuju Udruženje dramskih umetnika Srbije i Sterijino pozorje, čiji su članovi Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, Nebojša Dugalić, glumac i Milivoje Mlađenović, profesor i teatrolog (predsednik Žirija) odlučio je, jednoglasno, da se novoustanovljena nagrada za rediteljski opus, dodeli pozorišnom reditelju Egonu Savinu.

Časopis Ludus. Foto: Art Box portal

„Slika sveta koju je u svojim predstavama stvarao Dejan Mijač, njeno značenjsko i stilsko pomeranje u odnosu na izvorni kontekst nacionalne dramske klasike, ima svog najcelovitijeg, najdoslednijeg analitičara i komentatora u predstavama Egona Savina. Кoncentrisane u živ, uzbudljiv i moderni rediteljski opus, predstave Egona Savina takođe su prepoznatljive po radikalnom zaokretu u tumačenju nacionalne, ali i svetske dramske klasike (Jovana Sterije Popovića, Branislava Nušića, Šekspira, Molijera, Čehova, Ostrovskog) kao i u pristupu delima savremenih domaćih (Aleksandra Popovića, Dušana Кovačevića, Ljubomira Simovića, Nebojše Romčevića, neretko i sasvim mladih neafirmisanih pisaca) i savremenih svetskih dramskih autora.

Predstave Egona Savina, kao i predstave njegovog profesora, a potom i saradnika, Dejana Mijača, otvarale su nove perspektive srpskom teatru i snažno uticale na njegovu pripadnost evropskom okviru teatra. Posvećenički, višedecenijski pedagoški angažman na Fakultetu dramskih umetnosti, dodaje ličnosti Egona Savina svojstva onog plemenitog uticaja učitelj ‒ učenik čije dejstvo unapređuje umetnost i kulturu jedne nacije“, stoji u obrazloženju Žirija.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.