OTVORENO 68. STERIJINO POZORJE

Priredio Art Box portal //

Sinoć je, u SNP-u u Novom Sadu, otvoreno 68. Sterijino pozorje čiji je ovogodišnji credo: ‚‚Čovečnost – usponi i sunovrati“. Festival je 26. maja u 20 sati svečano otvorio reditelj Jagoš Marković, a potom je izvedena i prva predstava u takmičarskoj selekciji: opera u 17 pesama na muziku Irene Popović po istoimenom romanu ‚‚Deca“ Milene Marković u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Pred početak 68. Sterijinog pozorja. Foto: Art Box portal

‚‚Poštovana publiko, drage kolege, uvaženi Sterijanci, novinari i teatrolozi, studenti pozorišnih akademija!
Nekad smo i mi sedeli po stepeništu i čekali da se podigne zavesa, strepeći za sudbinu junaka i predstava, srećni i uzbuđeni što smo ušli i što smo na Pozorju, da učestvujemo, kao publika. Nadam se da ste se svi smestili i da je svaki gledalac koji je želeo da uđe, ušao. Svedok sam bio pre par godina koliko je ljudi ostalo ispred SNP-a. E, te što su ostali vani tada, a možda i sada – njih posebno pozdravljam.
Pozorište čuva duh našeg naroda i našeg jezika, naše najbolje – čuva pozorište. A Sterijino pozorje čuva pozorište već decenijama. I mi moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega – moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju.
Upisujemo se u klimu vremena, upisujemo se u reku vremena, između pozorišnih slavnih predaka i naših potomaka pozorišnih, koji će, verujem, biti bolji od nas.
Najviše se njima obraćam večeras.
Ne brinite za nagrade!

Od dva konja koji trče, jedan mora biti brži. Važno je da su lepi kad trče zajedno. Ta lepota naše zajedničke igre i to što će publika dobiti i poneti sa sobom u duši – samo je to važno. I mi smo zbog toga tu.
Scena će vas čuvati od svega, scena će vam dati sve. Privilegija je biti na njoj i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu zbog koje ne želimo da bez ove igre zamislimo naš život. Najveća nagrada je davati publici, a moć (ako nekog moć uopšte sme da zanima) koja je dozvoljena u pozorištu jeste: biti na sceni i služiti pozorištu, od rekvizitera, preko reditelja i suflera, do upravnika i portira. Ako se primite na moć, onu drugu, postoji opasnost da vam se prekine veza sa darom i da počnete služiti sebi, a onda ste gotovi.
Za nas koji smo unutra, ovo je hram bezbedan od nedaća sveta. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno. Mi to ne vidimo, ali dođu ponekad znaci koji nam to potvrde. I ako ne dođu, mi verujemo u moć onog drvenog mača o kom peva Veliki Simović u Šopalovićima.
Kroz puste zemlje ispunjene plačem, idemo u bitke sa drvenim mačem.
Deci koja cvile, majkama što plaču,
Doneću slobodu na drvenom maču.
Osvojiću Englesku, Poljsku i Burgonju,
Sa drvenim mačem na drvenom konju.
Ja ću da ustanem, zgažen, zgromljen, tlačen,
Na čelične vojske sa drvenim mačem.

Juriš!
Gospodo glumci, neka vas Bog čuva!
Poštovana publiko – uživajte!
Proglašavam 68. Sterijino pozorje otvorenim!, reči su svečane besede Jagoša Markovića kojom je ovogodišnje Sterijino pozorje i zvanično proglasio otvorenim.

Foto: Art Box portal

Sterijino pozorje će trajati od 26. maja do 3. juna. U konkurenciji za nagrade je osam predstava, a publika će moći da vidi i tri predstave u Međunarodnoj selekciji „Кrugovi“.

O Sterijinim nagradama odlučivaće Žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović, predsednica, Ista Stepanov, Jure Novak, Ivan Medenica i Valentin Vencel.

Detaljnije o 68. Sterijinom pozorju čitajte na stranicama portala Art Box, koji je i ove godine zvanično akreditovan za praćenje programa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.