# JAJOI KUSAMA

Autorka: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Ko je zapravo Jajoi Kusama široj javnosti poznata po brojnim Instagram heštegovima, ekstravagantnim perikama i odeći, beskonačnim ogledalima i bundevama s tufnama kojima je još 1993.  godine okupirala Japanski paviljon na Venecijanskom bijenalu? Umetnica koja je 2014. godine proglašena najpopularnijom na svetu, čija je slika Belo broj 28 iz ciklusa Beskrajne mreže iz 1960. godine u aukcijskoj kući Kristi prodata za više od 7 miliona dolara? Japanka koja je stilizovala Džordža Klunija za editorijal magazina W?

Muzej Jajoi Kusame u Tokiju. Foto: LJMV

Nakon studija tradicionalnog japanskog slikarstva u Kjotu, 1948. godine, Jajoi Kusama (Yayoi Kusama, 1929) se  iz Japana seli u Njujork. Debituje kao avangardna umetnica, obraća se Džordžiji O’Kif za pomoć, sreće Endija Vorhola (u biografiji će ga nazvati svojim dobrim rivalom), ostvaruje neobičnu i intenzivnu vezu sa Džozefom Kornelom, učestvuje u hipi-hepeninzima i protestima protiv rata u Vijetnamu − postaje zapažena na njujorškoj avangardnoj umetničkoj sceni 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Ali, posle 16 godina se Jajoi Kusama iz SAD vraća u Japan.

Foto: LJMV

Njena umetnost se zasniva na konceptualnoj umetničkoj praksi, feminističkom, minimalističkom konceptu i umetnosti apstraktnog ekspresionizma.

Rad Jajoi Kusame obuhvata skulpturu, instalaciju, slikarstvo, performans, film, modu, literaturu i fotografiju.

Lajt-motivi njenog dela − motivi tačaka i mreža, umetnicu opsedaju još od detinjstva. Od kada je, u svojoj desetoj godini, doživela vizuelno-akustične halucinacije, ona sopstvene psihičke probleme transponuje u umetnost.

https://pixabay.com/photos/yayoi-kusama-dots-pumpkin-famous-2676152/

Uspešno demistifikujući ejdžističke predrasude po kojima se uz starost ne vezuje kreativnost, Kusama stvara u svojim poznim godinama, uprkos tome što, po sopsvenoj želji, decenijama već boravi u bolnici za mentalne bolesti u Tokiju.

Muzej Jajoi Kusame u Tokiju. Foto: LJMV

Od nekadašnje umetnice art-bruta, Jajoi Kusama je postala jedna od najskupljih savremenih umetnica na svetu. Njeni se radovi danas nalaze u kolekcijama prestižnih svetskih muzeja poput njujorškog muzeja MOMA ili bečkog muzeja mumok u čijoj se stalnoj postavci nalazi njena Srebrna haljina.

Srebrna haljina u muzeju Mumok u Beču. Foto: LJMV

Takođe, gotovo da u velikim svetskim muzejima nema muzejskog šopa u kojem se neće zateći bar neki suvenir inspirisan likom i delom već godinama najpoznatije japanske vizuelne umetnice.

Foto: LJMV

Crno-žuta bundeva s tačkama Jajoi Kusame jedan je od najpoznatijih suvenira  i u čuvenom muzeju moderne umetnosti u Njujorku − MOMA.

Inače, najpoznatija crno-žuta bundeva bila je izložena na doku ostrva umetnosti, Naošimi, no tajfun je simbol ostrva odneo u more, a sačuvani su samo delovi ove umetničke instalacije.

Foto: LJMV

Zanimljivo je i to da je Jojoi Kusama umetnica kojoj je posvećen i jedan poseban muzej.

Muzej Jajoi Kusame, kojim rukovodi Fondacja koja u nazivu nosi njeno ime, otvoren je oktobra, 2017. u tokijskoj četvrti Šinđuku. Muzej specifične minimalističke arhitekture, idejno je rešenje studija Kume Sekei.

Muzej Jajoi Kusame u Tokiju. Foto: LJMV

U kolekciji ovog muzeja su dela u kojima se očitava autorkina fascinacija beskonačću, korišćenje ogledala i svetlosnih efekata. Njujorški radovi iz serije Beskonačne mreže, noviji radovi poput svetlosne instalacije Stepenice za nebo (2019), slike Obožavanje beskrajnog prostora i Zaustavimo rat nastale tokom poslednjih godina, kao i Bundeva (2015) od nerđajućeg čelika s bojama koje aludiraju na svemir.

Muzej Jajoi Kusame u Tokiju. Foto: LJMV

Na sajtu Muzeja se mogu pronaći sve potrebne informacije u vezi sa trenutnom postavkom uz napomenu da se ulaznice kupuju unapred, isključivo onlajn. Vreme boravka u muzeju je ograničeno na 90 minuta, a fotografisanje je dozvoljeno samo u određenim delovima Muzeja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!