67. STERIJINO POZORJE / VREME TESKOBE

Pripremio portal Art Box //

67. Sterijino pozorje 26. maj – 3. jun 2022.

Selektor 67. Sterijinog pozorja, dr Milivoje Mlađenović, objavio je izbor od devet predstava u takmičarskom programu 67. Sterijinog pozorja od kojih su pet praizvedbe, četiri originalne drame a jedna je dramatizacija romana. Istakao je i važan podatak da je sve više autorki i među piscima i rediteljima i među autorskim ekipama, te da su od devet izabranih predstava četiri režirale žene.

 

Logo Pozorja preuzet sa Interneta

 

U svom izveštaju od 4. aprila 2022, selektor je primetio „preplavu nekulture koja izbija odasvud“, uticaj pandemije korone na pozorišni život, osećanje teskobe, straha i razočaranja koji se nameću kao opšte stanje duha pa je otuda primetno i u našem pozorišnom prostoru te istakao potrebu da se „pozorišni sistem rehabilituje i ojača“.

Selektor je uživo video 51 predstavu pozorišta u Srbiji i regionu, a sedam predstava je pogledao u formi video-snimka. Od ukupnog broja premijerno izvedenih predstava 21 je praizvedba domaćih dramskih dela, među kojima i tri autorska projekta i četiri dramatizacije proznih dela.

Između dva Pozorja uočio je „učestale postavke klasičnih komada“, te da je ukupno izvedeno trinaest dela naše klasike a da među njima prednjači interesovanje za dela Branislava Nušića, kao i da se probudilo interesovanje za Trifkovićevu Izbiračicu koja je postavljena u dva pozorišta. Kao dragoceno i važno istakao je i postavku ekspresionističke drame Kod večite slavine Momčila Nastasijevića.

Theatre_Dullin_Grand_Quevilly / Fotografija preuzeta sa Interneta

U ovom selekcionom periodu zabeležio je samo tri srpska dramska dela u regionu: Nušićevu Protekciju u Narodnom pozorištu u Sarajevu i Sumnjivo lice u Narodnom pozorištu u Bitolju (Severna Makedonija) i Simovićevo Putujuće pozorište Šopalović u istom teatru.

Primetio je da „već nekoliko godina pozorišnim repertoarima, ne samo u Srbiji, dominira tema ženskog stvaranja, stradanja, ženske uloge u društvu u svetu muškaraca“, navodeći primere pozorišnih komada: Ova će biti ista, Trpele, Poslednje devojčice, Ja sam ona koja nisam itd.

Takođe je istakao da su se danas „umnožile adaptacije, dramatizacije ili drame inspirisane naslovima ili nastale po motivima kultnih romana ili filmskih ostvarenja“, izgradnju drame po motivima kao i postupke „rasparčavanja“, montaže, segmentacije i dedramatizacije i „citatnost koja je još od postmodernizma, učestala pojava u izgradnji dramskih dela“.

„A kad je tehnika dramskog iskaza u pitanju, svakako se mora istaći sve prisutnije poetsko oblikovanje dramskog teksta“ te da tradicionalna dramska forma „polako uzmiče pred fragmentarnom i kolažnom“ a da su „srpska dramska klasika, odnosno dela iz dramske baštine u ovoj sezoni učestala su repertoarima naših pozorišta, često radikalno inovirana, rekonstruisana ili dekonstruisana, sagledana u novom savremenom svetlu, inovirana, aktuelizovana“.

U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja su sledeće predstave:

1. IZBIRAČICA, pisac Kosta Trifković, režija Iva Milošević; Narodno pozorište/Narodno kazalište/ Nepszinhaz Subotica
2. PROTEKCIJA, pisac Branislav Nušić, režija Kokan Mladenović; Narodno pozorište Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
3. KOD VEČITE SLAVINE, pisac Momčilo Nastasijević, režija Sonja Petrović; Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad
4. ČUDO U ŠARGANU, tekst Ljubomir Simović, režija Jagoš Marković; Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd
5. GODINE VRANA, tekst i režija Siniša Kovačević; Narodno pozorište Beograd
6. ROLERKOSTER, tekst Jelena Kajgo, režija Milica Kralj; Atelje 212 Beograd
7. POSLEDNjE DEVOJČICE, tekst Maja Pelević, režija Kokan Mladenović; Pozorište „Deže Kostolanji“ Subotica
8. FLEKE, tekst Tijana Grumić, režija Jug Đorđević; Kraljevačko pozorište
9. BLUDNI DANI KURATOG DžONIJA, tekst Filip Grujić, dramatizacija Dimitrije Kokanov, režija Jovana Tomić; Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház Novi Sad i Sterijino pozorje

U netakmičarskoj selekciji „Krugovi“ biće izvedene sledeće predstave:

1. JA SAM ONA KOJA NISAM, pisac Mate Matišić, režija Paolo Mađeli; ZKM Zagreb (Hrvatska)
2. USIDRENE, pisac Elvis Bošnjak, režija Anastasija Jankovska; HNK Split, GDK „Gavela” Zagreb, HNK Zadar (Hrvatska)
3. MY NAME IS GORAN STEFANOVSKI, dramaturg Branislava Ilić, režija Branislav Mićunović; Dramski teatar Skopje (Severna Makedonija)

Na završetku 67. Sterijinog pozorja će biti izvedene predstava u čast nagrađenih: HRKAČI, po tekstu i režiji Nikole Pejakovića, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke (BiH-RS)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!