JUBILARNI, 50. INFANT USKORO U NOVOM SADU

Priredio Art Box portal //

Ovogodišnji INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra – pedeseti, jubilarni, počeće 1. septembra u Novom Sadu, uvodom u vidu predstave „Čovjek visine“, dok će svoj takmičarski deo imati 8, 10. i 11. septembra.

Legenda FOTO Mak Vejzovic

U izboru selektora Aleksandra Popovskog, koji smatra da je „važno da otvaramo različite prozore koji nam omogućavaju pogled u različite pozorišne kuće“, publika će imati priliku da vidi predstave: „Frank V“ („Frank Peti“), koju je po Direnmatu u SNG Maribor režirao Miloš Lolić, zagrebačku „Legendu“ koju je po Krleži u pozorištu „Gavela“ režirao Ivan Planinić, te „Jevanđelje po F. M. Dostojevskom“ Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Jerneja Lorencija.

„Frank V“  na programu je 8. septembra, od 19.30. To je ludi kabare, alanfordovskog humora. Priča o veselim bankarima koji pljačkaju sami sebe i nas, izmišljajući i organizujući sopstvenu smrt. Urnebesni pozorišni čin u režiji  srpskog reditelja Miloša Lolića, koji se u evropskim okvirima etablirao nizom predstava u nemačkim i austrijskim pozorištima.

Frank Peti PROMO SNG

Veliki Fjodor, onaj Dostojevski, u susretu sa Jernejom Lorencijem i glumcima Srpskog narodnog pozorišta rekreirao je priču o smrti i paklu, ali i Bogu, smislu i nadi… „Jevanđelje po F.M. Dostojevskom“ na programu je 10. septembra, od 19.30 sati. Ova predstava  svedočanstvo je izvrsnosti glumačkog izraza, ali i ispitivanja gledaočevog strpljenja, koncentrisanosti i – nadasve – gledalačke  pažnje. Umemo li da slušamo velike reči, one tiho ili glasno izgovorene, ima li u nama snage za takvu hrabrost? Mogu li slike pokrenute u mislima probuditi ponovo čoveka u nama? Evo prilike da proverimo – jesmo li još uvek ljudi, a pravo na to daje nam nada koja provejava na kraju, kroz jedan san smešnog čoveka“…

Krležina „Legenda” na programu je 11. septembra, od 19.30 sati. To je zahtevni žanrovski hibrid eseja i dramske poeme, postaje novi međaš igranja Krleže na našim prostorima. Upravo time se kandiduje kao jedna od najuspelijih predstava na aktualnim hrvatskim repertoarima, jednoglasna je hrvatska kritika. Na izvođačkim stanicama, od ranohrišćanskih katakombi do svojevrsne „svetlosne“ katedrale, kroz ekspresionistički teatar ideja, sinestezijskih nagnuća, slika i atmosfere, pratićemo glumce hodnicima Petrovaradinske tvrđave… Obećavaju nam moćnog, modernog i uzbudljivog Krležu.

Karte za predstave mogu se kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta, u kojem se igraju predstave. Samo za predstavu „Legenda“, koja se igra u hodnicima Petrovaradinske tvrđave, ulaz je slobodan.

U žiriju 50. INFANT-a su: glumica Tanja Pjevac, scenarista i reditelj Slobodan Skerlić i dramski pisac Dejan Dukovski.

U čast nagrađenih, 12. septembra, biće izvedena predstava „Poslednji balkanski vampir“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.