DISKRETNO IŠČITAVANJE ŽENSKE UMETNOSTI

Priredio portal Art Box //

U utorak, 31. maja 2022, u 19 časova, u Galeriji Bel Art na Bulevaru Mihajla Pupina 17 u Novom Sadu, biće organizovano stručno vođenje na izložbi „Snaga je trajnost jakih osećanja“. Kustoskinja izložbe, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin, Slavica Žarković, govoriće o autorskom konceptu izložbe i radovima čije su autorke: Ana Vrtačnik, Bosiljka Zirojević Lečić, Andrea Ivanović Jakšić i Emilija Radojčić. 

Foto: iz arhive galerije Bel Art

Izložba „Snaga je trajnost jakih osećanja“ okuplja umetnice „koje koriste minimalizam kao polaznu estetsku tačku u svom stvaralaštvu“. Takođe, radovi Ane Vrtačnik, Bosiljke Zirojević Lečić, Andree Ivanović Jakšić i Emilije Radojčić se mogu posmatrati i „kao njihov lični izraz bez narativnih elemenata gde je fokus stavljen na samo stvaranje dela uz veštu manipulaciju oblicima, linijama i teksturama“.

„U građenju slike sve četiri umetnice koriste neslikarske materijale i u ovim nekonvencionalnim slikama odnosno slikama-objektima uz pomoć različitih mekih tekstilnih materijala, vune, kartona i papira poigravaju se našim poimanjem materijala i njegove manifestacije u umetničkom delu“, obrazlaže kustoskinja Slavica Žarković koncept postavke.

Foto: iz arhive Galerije Bel Art

Svi radovi su taktilni, sami materijali ali i „forme pozivaju na dodir i omogućavaju posmatraču direktan susret sa umetničkim delom gde su suprotstavljena svojstva materijala kao što su tvrdo i meko, čvrsto i fluidno, kruto i fleksibilno“.

Foto: iz arhive Galerije Bel Art

Na zvaničnom sajtu Galerije Bel Art se navodi da je svaka od četiri odabrane umetnice dugi niz godina „posvećena individualnom istraživanju koja prelaze granice tradicionalnih umetničkih medija“ i da svaka na svoj način traga i pronalazi materijale koji će biti upotrebljeni u umetničkom delu. Takođe da, „u konstantnoj potrazi i iznalaženju načina da istraže i upotrebe neumetničke materijale, često koristeći neslikarska sredstva redukuju elemente u svojim radovima svodeći ih na minimum“.

„Gradeći svoj lični umetnički jezik“, kaže kustoskinja Žarković, „one prevazilaze postulate minimalizma u umetnosti“ te objašnjava da umetnice „samo koriste taj prostor da bi u njega uvele izrazito intimne teme koje nisu eksplicitne i vidljive“, kao i da se „u samom izboru materijala ili formi, može diskretno iščitavati ženska umetnost„.

Foto: iz arhive Galerije Bel Art

„Iako se u njihovom radu ne mogu prepoznati društveno aktuelne teme, mora se uključiti rodna perspektiva u njegovom sagledavanju“, ističe Žarković napominjući da je „njihov rad konstantno usmeren ka čoveku u želji da u njemu pronađe i istakne humanost, a feminizam kao politička snaga nikada ne može biti na strani agresije i neravnopravnosti“.

Izložba „Snaga je trajnost jakih osećanja“ u novosadskoj Galeriji Bel Art može se pogledati do 10. juna 2022. godine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!