REPETITOR NA LAKEDANS FESTIVALU NA PALIĆU

Pripremio Art Box portal //

Festival nezavisnog američkog filma Lakedance Palić, biće održan po drugi put od 22. do 24. decembra u bioskopu Abazija na obali Palićkog jezera. Ove godine festival zatvara koncert alternativnog rok benda Reptetitor, 24. decembra u 22h.

Vizual Repetitor

Repetitor je alternativni garažni rok/post-pank trio iz Beograda i bez sumnje jedna od najuzbudljivijih koncertnih atrakcija, ne samo u Srbiji i regionu već i čitave Evrope. Sa nebrojeno održanih turneja, Repetitor je svirao u klubovima i festivalskim binama u preko 20 zemalja Evrope, ali i u Rusiji i Kini. Sziget, Exit, Fusion Festival, Eurosonic, Pohoda, Europavox, Rock For People, Loftas, Stereoleto, INmusic, Waves Vienna, Botanique, Arsenal… su samo neki od festivala na kojima je nastupao.

Sa svoja prva tri studijska albuma Sve što vidim je prvi put (Odličan Hrčak, 2008), Dobrodošli na okean (Moonlee Records, 2012) i Gde ćeš (Moonlee Records, 2016)  Repetitor je osvajao top-liste i dobijao odlične kritike, ali je bend svoju reputaciju pre svega stekao koncertnim nastupima.

Njihov četvrti studijski album Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji izlašao je 20. novembra za Moonlee Records.

Koncert grupe Repetitor će zatvoriti LAKEDANCE festival nezavisnog američkog filma Palić (Palic American Independent Film Festival – PAIFF) koji i ove godine publici donosi presek aktuelnih tokova i tendencija u savremenom američkom art filmu, čija popularnost kod svetske publike i kritike sve više raste poslednjih godina.

Umetnički direktor PAIFF Lakedance je i ove godine Nikolaj Nikitin, dugogodišnji selektor FEF Palić, а кako je uobičajeno za sve festivale u bioskopu Abazija (u kojem se i dešava festival), ovo je prilika da se pogedaju kvalitetni filmovi čiji se bioskopski život odvija bez velikih marketinčkih kampanja.

Vizual festivala

„Američka kinematografija je kamen temeljac amerčke pop-kulture, i pored muzike najpopularniji vid savremene umetnosti. Svaka generacija ima svoje nezavisne „filmske klasike” pa smo u prilici da ponudimo publici najreferntniji presek savremene američke filmske scene na drugom Lakedance festivalu u bioskopu Abazija. Dođite da uživamo skupa u fantastičnoj selekciji filmova na ovogodišnjem izdanju Lakedance-a“ izjavio je Miroslav Mogorović direktor Lakedance festivala.

Festival otvara film Besprekorna soba (The Immaculate Room), psihološke triler reditelja i scenariste Mukunde Majkla Devila. Glavne uloge tumače Emil Hirš i Kejt Bosvort. Tajne i lični demoni izlaze na videlo kada naizgled savršen mladi par odluči da učestvuje u igri, takmičeći se za nagradu od 5 miliona dolara. Pravila igre su takva da njih dvoje ostaju izolovani u se u praznoj beloj sobi na 50 dana. Nema telefona, nema porodice, samo soba koja pokušava da slomi njihovu odlučnost.

Drugi film koji gledamo na početku festivala je film o radio novinaru koji kreće na putovanje kroz zemlju sa svojim malim sestrićem, Idemo idemo (C’mon C’mon). Film je režirao Majkl Mils a u glavnoj ulozi je popularni Hoakin Finiks.

Drugog dana festivala biće prikazan i filmovi Mona Liza i pomračenje meseca (Mona Lisa and the Blood Moon) rediteljke Ane Lili Amirpur i komedija).Radnja filma prati devojku sa neuobičajenim moćima koja beži iz mentalne ustonove kako bi sama nastavila svoj život u Nju Orleansu.

Drugo festivalsko veče nastavlja se projekcijom filma Šona Pena Dan zastave (Flag Day) koji je svetsku premijeru imao na prošlogodišnjem kanskom festivalu, a zatim je na programu komedija Sve u isto vreme (Everything Everywhere All at Once) u kome je starija kineska imigrantkinja je uvučena u nezamislivu avanturu u kojoj sama pokušava da spasi svet istražujući paralelne univerzume u kojima se sreće sa životnim putanjama koje je mogla da vodi.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg Lakedance festivala nezavisnog američkog filma Palić, biće prikazan akcioni triler Endrua Berda U jednom smeru (One Way) sa Kevinom Bejkonom u glavnoj ulozi. Kao posebna projekcija za kraj festivala prikazuje se film Kockar (The Card Counter) Pola Šredera sa Orkarom Ajzakom. Vilijam (Oskar Ajzak) je bivši vojni islednik koji živi ispod radara kao kockar sa niskim ulozima. Njegov život je uzdrman kada naiđe na Cirka, mladića koji želi da se osveti njihovom zajedničkom neprijatelju. Uz podršku misterioznog finansijera, Vilijam uvodi Cirka u krug kazina, ali otkriva da ga duhovi prošlosti neće tako lako osloboditi.

Program festivala se može pratiti na društvenim mrežama Lakedance festivala americkog filma Palić i bioskopa Abazija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.