MIRA TRAILOVIĆ – PRVIH 100 GODINA

Priredio Art Box portal //

Povodom 100 godina od rođenja Mire Trailović, osnivačice Bitef teatra i Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – BITEFA, u Bitef teatru 22. januara 2024. godine od 12.00 sati biće prikazana multimedijalna instalacija POZORIŠTE – LEPOTA STVARANJA NOVOG MIRA, PRVIH 100 GODINA čije su autorke: Jelena Stojanović, Vesna Bogunović i Jelena Bogavac. Kroz fotografije i audio-zapise Mirinih savremenika, prijatelja i bliskih saradnika evociraće se sećanja na ljude i događaje kojima su obeleženi i ukršteni njihovi životi sa njenim.

Jovan-Cirilov-Mira-Trailovic-Istorijski-arhiv-Beograda-IAB-LF-JC-K-55

Sagovornici/e: Olga Milićević Nikolić, Borka Pavićević, Jelisaveta Seka Sablić, Vera Čukić, Vera Konjović, Todor Lalicki, Petar Marić, Milan Caci Mihailović, Aleksandar Saša Gruden, Vladimir Vlada Tekić, Novica Nikić, Mila Stanojević Byford, Ljubomir Simović, Dejan Čavić, Nada Sanader, Milena Dragićević Šešić, Bojana Andrić, Mirjana Radošević, Branka Krilović, Svetozar Cvetković, Feđa Stojanović, Ivana Vujić, Aleksandra Ilić, Sunčica Milosavljević, Gorica Mojović, Leila Ruždić Trifunović, Dobrila Stojnić, Roberto Ćuli.

Povod za postavku multimedijalne instalacije je 100 godina od rođenja Mire Trailović, osnivačice Bitef teatra. Art Box portal, u vezi sa događajem, prenosi tekst Vesne Bogunović, Jelene Stojanović i Jelene Bogavac:

U specifičnim okolnostima 60-ih, periodu hladnog rata, u vremenu političkog i kulturno-umetničkog otvaranja Jugoslavije, hrabro, lucidno i vizionarski je gradila porodicu Atelje 212, Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF, dovela je Teatar nacija u Beograd, čiji je umetnički direktor bila 1983. godine i na temeljima svetskih dimenzija ta dva antiimperijalistička, antifašistička i antiburžoaska festivala iznedrila je Bitefov teatar u Beogradu 1989. godine.

Na njena dostignuća poput pomenutih, hteli smo da podsetimo kroz citate i fotografije, a možda ponajbliže kroz svedočanstva njenih savremenika.

Umetnost počinje tamo gde se slože neke tajanstvene i nepoznate sile unutar čoveka i epohe. Srećna sam što će Beograđani imati šansu i još jedno mesto gde će umetnici i gledaoci pokušavati da tu tajnu života katkada dotaknu.

Mira Trailović, na otvaranju Bitef teatra, 3. marta 1989. godine

U delu postavke sa ovim svedočanstvima preuzeli smo segment događaja koji se odigrao 3. marta 2019, godine pod imenom: I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom a povodom trideset godina postojanja Mirinog pozorišta – teatra otvorenih vrata za umetnike i uticaje iz različitih delova sveta.

Ovaj deo čine sećanja – audio zapisi 28-oro ljudi, njenih savremenika, prijatelja i bliskih saradnika u kojima se osvrću na ljude, događaje i predstave koji su obeležili i ukrstili njihove živote sa Mirinim. Iako svako od njih može da bude predmet zasebne postavke sa bogatom biografijom, ovom prilikom ih navodimo kao neprocenjive svedoke života i rada Mire Trailović. Neki od njih nisu više sa nama, već ponovo sa Mirom.

Napred, ovo je vaše vreme, vaš prostor, vaša sloboda…u ime umetnosti danas i svega pre, posle i oko nje.

Mira Trailović, na otvaranju Bitef teatra, 3. marta 1989. godine

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.