Na aerodromu: u biblioteci i u muzeju

Priredio Art Box portal //

Kako provesti vreme na aerodromu a da to ne bude surfovanje na netu ili kupovina u fri šopu? Šta raditi ukoliko nam predstoji besana noć ili (ne)očekivano višesatno čekanje? Očito je da sve manji broj putnika čita knjige, mada je to jedan od načina da putujemo i sporije i smislenije. Knjige možemo poneti od kuće, možemo ih kupiti na aerodromu, ali u svetu postoje i aerodromi sa – bibliotekom, pa čak i sa i pravim pravcatim muzejom.

Schipol airport_Foto_Art Box portal

Putovanja iscrpljuju i zbog dugih čekanja na aerodromu, bilo da se radi o kašnjenju letova, pauzi između njih ili otkazivanju istih. Ali vreme tog čekanja može se smislenije skratiti. Na mnogim aerodromima postoje dobro snabdevene knjižare sa magazinima, stripovima, knjigama na lokalnim jezicima ali i pristojnim izborom beletristike i turističkih bedekera na engleskom. Većina aerodroma je opremljena fotografijama, slikama, skulpturama, umetničkim instalacijama. Ali aerodrom Shipol Amsterdamu jedan je od onih koji nudi i nešto više – pravu malu biblioteku i pravi pravcati muzej – „ispostavu“ čuvenog Rajks muzeja, za koje je ulaz besplatan.

Schipol airport_Foto_Art Box portal

BIBLIOTEKA

Biblioteka na aerodromu Amsterdam Shiphol prva je aerodromska biblioteka na svetu, što su kao odličan model počeli da slede i drugi aerodromi širom sveta. Ovi biblioteku su putnici sa Shipola proglašavali jednim od najboljih mesta na aerodromu na kojem je inače mnogo restorana, fri šopova i specijalizovanih radnji. Biblioteka se nalazi na Holandskom bulevaru, nakon sigurnosne kontrole, u sali gde putnici čekaju na svoj sledeći let.

U toj biblioteci, u kojoj se na digitalnom ekranu prikazuju različite prezentacije o holandskoj kulturi, možete pronaći knjige holandskih autora ili one koje se odnose na istoriju i kulturu zemlje, knjige o istoriji i dečju književnost, kataloge iz muzeja, publikacije o holandskoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi. Kolekcija je namenjena čitanju na licu mesta a nakon čitanja knjige se vraćaju na police. Postoje i dve kutije gde putnici mogu ostaviti svoje knjige a uzeti one koje je drugi ostavio i poneti ih sa sobom.

Schipol airport_Foto_Art Box portal

Iako knjige iz biblioteke sami uzimate sa polica i nakon čitanja ih vraćate na iste, ova aerodromska biblioteka funkcioniše zahvaljujući nekoliko penzionisanih tzv. ‘aerodromskih bibliotekara’ od kojih je jedan posebno poplularan zbog svojih tvitova u vezi sa knjigama.

MUZEJ

Ukoliko vaša konačna destinacija nije Amsterdam a između dva leta nemate vremena da posetite neki od amsterdamskih muzeja, u Rajks muzej Shipol, takođe smeštenom na Holandskom bulevaru kao i biblioteka, možete pogledati izbor poznatih holandskih majstora.

Schipol airport_Foto_Art Box portal

Otvoren decembra 2002. godine, Rajks muzej na aerodromu Amsterdam Shiphol bio je prvi ikada otvoren aeodromski muzej. Ulaz u aerodromsku ispostavu najpoznatijeg nizozemskog muzeja je besplatan 24 sata dnevno a izložbe se  ažuriraju na svakih nekoliko meseci. Trenutno se može pogledati Setting the Table – osam slika iz zbirke Rajks muzeja koje prate holandsku kulturu ručavanja u 17. veku. Ove slike umetnika kao što su Gabriël Metsu, Abraham Mignon i Cornelis Dusart tematizuju holandsku svakodnevicu, propituju šta su ljudi jeli, od koga su kupovali hranu, odakle ta hrana potiče i sl.

Schipol airport_Foto_Art Box portal

Sastavni deo ovog aerodromskog muzeja je i prodavnica sa muzejskim suvenirima koji se prodaju i u čuvenom muzeju u Amsterdamu.

Schipol airport_Foto_Art Box portal

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.