NAGRAĐENI LORDAN ZAFRANOVIĆ I DEN TANA

Priredio Art Box portal //

Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na 51. FEST-u, biće dodeljena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani.

Izvor fotografije: FEST/ https://www.fest.rs/vesti/laureati-beogradskog-pobednika-lordan

Lordan Zafranović je jedan od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora koji je nedavno obeležio 60 godina karijere. Autor je kultnih igranih i dokumentarnih ostvarenja među kojima se izdvajaju „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Večernja zvona“, „Testament” i drugi, a u toku je i snimanje njegovog novog filma „Zlatni rez 42 – djeca Kozare“. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada za stvaralaštvo.

Filmski producent, Dobrivoje Tanasijević – Den Tana, poznat je po ostvarenjima „Kičma“ Vlatka Gilića, „Poseban tretman“, filmu koji je osvoji mnogobrojne nagrade među kojima i nagradu za žensku ulogu na filmskom festivalu u Kanu koja je dodeljena Mileni Dravić, kao i filmu „Suton“ koji je takođe režirao Goran Paskaljević, a u kome igra jedini srpski oskarovac Karl Malden. Den Tana dao je izuzetan doprinos u stvaranju Legata posvećenom Karlu Maldenu u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nagrada „Beogradski pobednik“ ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora FEST-a. Prvu nagradu „Beogradski pobednik“ dobila je Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015. godine, a nakon toga ovo prestižno priznanje dodeljeno je Velimiru Bati Živojinoviću, Viktoriji Abril, Ričardu Drajfusu, Mikiju Manojloviću, Džonu Mektirnanu, Nedi Arnerić, Ištvanu Sabou, Emiru Kusturici, Karenu Šahnazarovu, Radetu Šerbedžiji, Puriši Đorđeviću, Miri Banjac, Dušanu Makavejevu i drugima.

Baner ovogodišnjeg FESTA / copyright FEST

Ovogodišnji FEST će se održati od 24. februara do 5. marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.