PROSTORI SLOBODE: ĆILIMI, JUNACI I DRUGE PRIČE

Priredio Art Box portal //

U sredu 18. januara, s početkom u 19 časova, u KROKODILovom Centru u Beogradu održaće se razgovor pod nazivom „Prostori slobode: Ćilimi, junaci i druge priče“. U njemu će biti predstavljena trenutna rezidentkinja KROKODILovog rezidencijalnog programa za književne stvaraoce iz Ukrajine – pesnikinja, spisateljica i umetnica Hana Janovska. U razgovoru, na našem i ukrajinskom jeziku uz obezbeđen konsekutivni prevod s ukrajinskog, učestvuju: Hana Janovska, Maja Vuković Biserko i Vladimir Arsenijević.

Fotografija preuzeta sa FB stranice KROKODILa

„Boravak Hane Janovske u KROKODILovoj Kući za pisce realizuje se kroz projekat Prostori slobode. Udruženje KROKODIL, kao nezavisna organizacija posvećena kreiranju književnih, kulturnih i društvenopolitičkih programa i sadržaja, donelo je odluku da pored drugih realizovanih aktivnosti koje se tiču Ukrajine, poput prikupljanja humanitarne pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu i sl, takođe pruži podršku i utočište književnim stvaraocima iz Ukrajine.“

„Pored razgovora o njenom doživljaju Beograda, o situaciji u Harkovu odakle je Hana došla u Srbiju, o njenom pogledu na rusku agresiju prema Ukrajini, predstavićemo i njene likovne radove nastale tokom boravka u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. U ovim radovima, izvedenim specijalnom cut out tehnikom rezanja papira, Hana Janovska vešto oživljava legendarne junake epske i narodne poezije poput Strahinje Banovića, Kraljevića Marka, Muse Kesedžije i dr. Ove tradicionalne epske junake ona vidi i predstavlja na jedan potpuno nov i svež, razigran način, neopterećen oveštalim kanonizovanim tumačenjima njihovih dela i osobina“, navodi se na zvaničnoj stranici udruženja KROKODIL.

Hana Janovska (1980), ukrajinska pesnikinja, spisateljica, umetnica i prevoditeljica. Rođena je u Harkovu gde je i studirala na Harkovskom nacionalnom univerzitetu V. N. Karazin. Kratko vreme je radila kao novinarka i predavala engleski na Nacionalnom tehničkom univerzitetu. Od 2015. godine radi kao nezavisna prevoditeljica. Prevodi knjige i za odrasle i za decu. Između ostalog, upoznala je ukrajinske čitaoce s nizom velikih afričkih (uglavnom nigerijskih i južnoafričkih) i polinezijskih pesnika. Godine 2015. bila je uključena u afro-ukrajinski projekat I Will Be Waiting for You under Kaise-Drat i postala je prva ukrajinska pesnikinja koja je posetila najpoznatiji književni festival Crnog kontinenta – Poetry Africa (Durban, Južnoafrička Republika, 2017). Njena knjiga Zolotyi Nosorih, zasnovana na njenom iskustvu u Južnoj Africi, bila je u širem izboru za nagradu ukrajinskog BBC-ja. Protagonisti i pripovedači u njenim delima nisu samo ljudi, već i životinje i biljke.

Detaljnije informacije o projektu mogu se pronaći na sajtu udruženja KROKODIL. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.