(NE)SVRSTANA: UMETNOST TREBA CIMATI PA ŠTA BUDE!

Pripremio portal Art Box //

Samostalnost, ravnopravnost, slobodu – niko i nikada ne poklanja! 

Cvijeta Veda Zagorac

Povodom Dana mladosti i Dana Afrike, u sredu, 25. maja, u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti,  upriličen je razgovor sa umetnicom Milicom Rakić i kustosom Vladimirom Bjeličićem kao i projekcija eksperimentalih filmova Milice Rakić: „Nesvrstana” i „Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”.

Milica Rakić, Vladimir Bjeličić i Ana Knežević. Foto: Aleksej Guberinić

Razgovor organizovan u Muzeju afričke umetnosti, kroz priču o Cvijeti Vedi Zagorac i njenoj poziciji u radu Milice Rakić, nastalom u okviru umetničke intervencije na stalnoj postavci MAU 2019. godine „Nezaštićeni svedok br. 1: Afrodizijak“, tematizovao je pitanja pamćenja i zaboravljanja ženske uloge u istoriji i muzeologiji te problematiku ženske emancipacije u posleratnoj Jugoslaviji.

Tokom razgovora emitovani su eksperimentali filmovi Milice Rakić „Nesvrstana” i „Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”.

U razgovoru su učestvovali: Milica Rakić, Vladimir Bjeličić i Ana Knežević

Vladimir Bjeličić. Foto: Aleksej Guberinić
Milica Rakić. Foto: Aleksej Guberinić

O filmovima:

NEsvrstana

2019 / 7’ 17’’

Eksperimentalni film Nesvrstana kombinovanjem vizuelnih i audio arhiva evocira lično i kolektivno sećanje na ideološki obojenu prošlost kroz naglašen feminističko-politički diskurs. Spajanjem fiktivnog, neformalnog razgovora između muškarca i žene (Cvijete Vede Zagorac i dr Zdravka Pečara) i ukazivanjem na subverzivni ženski identitet u okviru muškog poretka, film stvara novu sliku sećanja bez logičnog vremenskog rastojanja, primesa i zaključaka.

Montaža slike i zvuka: Irena Parović

Kamera: Cvijeta Veda Zagorac, Zdravko Pečar

Muzika: Ludmila Frajt, Grupa 777 – Ti si moj hit (1982), Nikica Kalogjera, Reprezentativni Orkestar Garde – Neretva (1982), Zabavni Orkestar RTB – Svi smo jedna armija (1977)

Prevod: Šejma Fere

Film su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja i Muzej afričke umetnosti

Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti

2021 / 20’ 09’’

Eksperimentalni film vizuelne umetnice Milice Rakić fokusiran je na problematiku ženske emancipacije u posleratnoj Jugoslaviji, te na kritiku patrijarhalno kodiranih interpretacija i kodova ideologije – kako u istorijskom, tako i savremenom kontekstu. Opažanja umetničinog alter ega drugarice Rakič, koji ona izvodi u tandemu sa istoričarem umetnosti i performerom Vladimirom Bjeličićem, kontrastirana su arhivskom građom vezanom za aktivnosti Antifašističkog fronta žena.

Olga Dimitrijević

Vladimir Bjeličić

Montaža: Irena Parović, Srđan Ćešić

Kamera: Vladimir Jevtić

Fotograf: Aleksandrija Ajduković

Muzika: Ludmila Frajt, Tereza Kesovija – I onda kradom gledam lice tvoje (1976), Orkestar i Mešoviti Hor Umetničkog Ansambla JNA – Budi se istok i zapad (1969)

Scenario: Milica Rakić

Šminka: Dragan Vurdelja

Frizer: Jovanka Lujić

Prevod: Aleksandar Milaić

Film su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja, Nova galerija vizuelnih umetnosti i Crnogorska kinoteka – Nacionalni filmski arhiv Crne Gore

O učesnicima:

Milica Rakić rođena 1972. u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Predstavila je svoje radove na 30 samostalnih izložbi i preko 400 grupnih u zemlji i inostranstvu. Član je Saveza komunista Jugoslavije i Udruženja likovnih umetnika Srbije, sa statusom samostalnog umetnika. U svom radu ispituje način na koji jezik i kultura oblikuju lični identitet.

Vladimir Bjeličić rođen je 1983. godine u Beogradu. Aktivan je na polju nezavisne kustoske i umetničke prakse. U osnovi njegov rad je baziran na istraživanju reprezentacije telesnosti u digitalnom dobu, prevođenju kustoske prakse kroz performans, kao i na artikulaciji ideja kolektivizma i ravnopravnosti, te jednake raspodele javnih dobara u odnosu na komunikaciju različitih vrsta (čovek i mašina / čovek i biljka).

Ana Knežević, poreklom iz Brusa, rođena je 1993. godine u Kruševcu. Trenutno je na doktorskim studijama muzeologije i heritologije i aktivna je saradnica Muzeja afričke umetnosti. Bila je deo kustoskog tima izložbi „Nezaštićeni svedok br.1: Afrodizijak” i „Nezaštićeni svedok br. 2: MMM”. Bavi se kulturom sećanja, muzeologijom i heritologijom, studijama sajber i popularne kulture, kulturom mima i prati savremene umetničke tendencije.

*U ime sećanja na Vedu Zagorac, topla preporuka Muzeja afričke umetnosti za čitanje: Tragom Vede Zagorac u Muzeju afričke umetnosti, rad Emilije Epštajn, više kustoskinje MAU

izvor: Muzej afričke umetnosti 

Intervju sa Milicom Rakić pod nazivom Drugarica Milica Rakič možete pročitati na portalu Art Box:

ДРУГАРИЦА МИЛИЦА РАКИЧ

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!