MUZEJ EDVARDA MUNKA U OSLU

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Po mnogima je Krik, posle Mona Lize, najpoznatija umetnička slika. Protagonist Skrika (norveški naziv dela poznatog po užasnutom čovekovom licu), zapravo je enigmatičan – bez obeležja klase, kulture, bez eksplicitnih rodnih ili etničkih karakteristika, samim tim i univerzalan. Citiran i travestiran u umetnosti, reklamama, crtanim filmovima (Endi Vorhol, Arvid Andreasen, Erro, Simsonovi) i profanizovan na suvenirima, Krik je etabliran i kao ikona popularne kulture. Navodno je, nakon što se 1961. godine pojavio na naslovnici časopisa Time, postao slavniji čak i od svoga tvorca.

Muzej Edvarda Munka u Oslu. Foto: LJMV

Jedno vreme je Krik (čije se tri od četiri verzije čuvaju u Munkovom muzeju u Oslu) bio zvanično najskuplje umetničko delo. Na Sotbijevoj aukciji u Njujorku, za oko 120 miliona dolara, prodata je verzija Krika, koja je 70 godina bila vlasništvo porodice Munkovog prijatelja, Tomasa Olsena. Iako je reč o pastelu, delo je sačuvano u ramu u koji ga je postavio sam autor a na poleđini su zabeležene umetnikove misli o nastanku slike.

Muzej Edvarda Munka u Oslu. Foto: LJMV

„Šetao sam s prijateljima, sunce je zalazilo, nebo se pretvaralo u krvavo crvenu boju. Odjednom sam se osetio iscrpljenim, zaustavio sam se i oslonio na ogradu: video sam krv i plamene jezičke iznad plavo-crnog fjorda i grada. Moji su prijatelji nastavili da hodaju, a ja sam ostao, drhteći od nemira. Osećao sam beskrajan krik kako prolazi prirodom“, zapisao je Munk, ne znajući da će baš to delo postati simbol anksioznosti savremenog čoveka.

Danas Edvard Munk (18631944) slovi za najznačajnijeg, internacionalno priznatog norveškog umetnika; jedan je od najznačajnijih ekspresionističkih slikara u Evropi. Ali, njegova karijera je započela uz kontroverze, dela su mu nailazila na osudu, prva izložba u Berlinu proglašena je „uvredom umetnosti“.

Munkov muzej u Oslu. Foto: LJMV

Munk je neko vreme boravio u inostranstvu (1884−1909), u Berlinu i Parizu, ali u Oslu je započeo svoju karijeru, u tom gradu je rođena ideja za Krik, tu je proveo poslednje godine života, a kako je nerado prodavao svoje radove, glavnom gradu Norveške testamentom je zaveštao većinu svojih dela.

Novosagrađeni Muzej Edvarda Munka u Oslu. foto: LJMV

Zato je najznačajnija i najveća kolekcija Munkovih dela izložena upravo u njegovom muzeju (Munchmuseet) u Oslu (ili Ušlu, kako bi to u Norveškoj izgovorili). Ona sadrži preko 26.700 Munkovih dela, uključujući i i umetnikove velike freske kao što je Sunce dužine od skoro osam metara.

Munkov muzej u Oslu. Foto: LJMV

Muzej Edvarda Munka je najpre otvoren 1963. u rezidencijalnoj četvrti Toyen. Ali od oktobra 2021. kolekcija radova Edvarda Munka nalazi se u novoj zgradi muzeja, u neposrednoj blizini Opere. Odluku o izgradnji savremenijeg i sigurnijeg muzeja, koji bi na adekvatan način brinuo i predstavljao Munkovo delo, podstakla je, između ostalog, i krađa Madone i jedne od verzija Krika 2004. godine.

Munkov muzej u Oslu. Foto: LJMV

Navedena dela su kasnije pronađena a u gradnju novog muzeja je, nakon političkih debata oko cene i lokacije, uloženo 260 miliona dolara. Muzej sa prelomljenom fasadom sa perforiranim i transparentnim aluminijumskim pločama, delo je španske arhitektonske firme Estudio Herreros. Ima 13 spratova i 11 izložbenih sala, a tokom gradnje, jednog od najvećih svetskih muzeja koji je posvećen samo jednom umetniku, ispoštovani su striktni propisi vezani za održivost, primenjeni su reciklirani materijali, tehnike i sistemi uštede energije.

Muzej Edvarda Munka u Oslu. Foto: LJMV

Zgrada muzeja smeštena je u nekadšnjoj luci, džentrifikovanom novoizgrađenom delu Osla (Bjørvika). Sam muzej raznim sadržajima, u zgradi i van nje, Munkova dela čini dostupnijim i pristupačnijim široj javnosti, čak i onima kojima (vizuelna) umetnost nije bliska.

Muzej Edvarda Munka u Oslu. Foto: LJMV

Sem stalne postavke u muzejskom programu su i privremene izložbe koje delo Edvarda Munka stavljaju u dijaloški odnos (na pr. izložba Vorholovih radova inspirisanih Munkom, norveški metal-bend Satyricon u dijalogu sa Munkom…).

Vorhol i Munk. Munkov muzej u Oslu. Foto: LJMV

U muzeju se organizuju i stručna vođenja za posetioce, interaktivne radionice sa decom, predavanja, raznovrsni edukativni sadržaji za mlade i starije, postoji muzejska prodavnica, biblioteka, restoran…

Muzej Edvarda Munka u Oslu. Foto: LJMV
Muzej Edvarda Munka u Oslu. Foto: LJMV

Na promenadi, ispred Munkovog muzeja, postavljena je i devet metara visoka bronzana skulptura po imenu Majka engleske umetnice Trejsi Emin (Tracey Emin). Ovaj spomenik ženi i materinstvu, figura žene nagnute nad nevidljivim detetom, aluzija je na Munkovu majku koja je preminula kada je Edvardu Minku bilo pet godina, što ga je traumatizovalo za čitav život, a njegove radove tematizovalo motivima usamljenosti, melanholije i smrti.

„Munkova majka je preminula kada je bio vrlo mlad. Zato sam želela da mu stvorim majku“, izjavila je Trejsi Emin, umetnica čiji je rad pobedio na internacionalnom konkursu za skulpturu u javnom prostoru, inače dugi niz godina i sama fascinirana i inspirisana Munkovim životom i delom.

Bronzana skulptura Majka Trejsi Emin ispred Munkovog muzeja u Oslu. Foto: LJMV

Iako u Munkovom muzeju postoji čitav niz fascinantnih Munkovih dela, najpoznatiji eksponat stalne kolekcije  nesumljivo je Krik. Muzej poseduje tri verzije čuvenog dela; ulje na platnu (koje je najznamenitiji eksponat), crtež i print. Četvrta verzija Krika nalazi se u obližnjem Nacionalnom muzeju.

Muzej Edvarda Munka u Oslu. Foto: LJMV

Sve tri verzije Krika izložene su u istoj, specijalno čuvanoj, prostoriji. Ekspresija umetnikovog nemira inspirisana crvenim nebom posle erupcije vulkana Krakatau pod specijalnim je staklom i zaštitom. Dok je jedna od verzija vidljiva posetiocima muzeja, druge dve nisu. Izloženost svetlu je limitirana, vodi se računa o temperaturi, vlazi, kako bi se sve tri verzije, jednog od najpoznatijih umetničkih dela na planeti, sačuvala od propadanja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!