QUO VADIS MUNDI? / DUNAVSKI DIJALOZI 2022

Pripremio portal Art Box //

Ovogodišnji internacionalni festival savremene umetnosti, Dunavski dijalozi 2022, počinje 22. jula u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu. Izložba 3E: Ekologija, etika, estetika otvara se u 20:00 sati. U 18 h počinje konferencija za novinare, nakon čega će, od 19 sati, za medije biti organizovano i stručno vođenje kroz izložbu. A s obzirom na to je da Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022, a Dunavski dijalozi deo zvaničnog programa EPK 2022, program festivala će ove godine biti bogatiji i trajaće tokom celog leta.

Nona Inescu, Hydrophites. Fotografija uz dozvolu festivala
Zvaničnom otvaranju izložbe prethodi pres konferencija na kojoj učestvuju: Ovidiu Megan, predsednik Udruženja Temišvar 2022; Sara Vuletić, programska direktorka Fondacije Novi Sad 2022; Sorina Jeca, predsednica Triade Interart fondacije, Temišvar; Vesna Latinović, osnivačica i direktorka Dunavskih dijaloga i Sava Stepanov, umetnički direktor Dunavskih dijaloga. Kroz izložbu će voditi Sorina Jeca i Sava Stepanov.

3E je tek prva u nizu izložbi koja odgovara na pitanje i ovogodišnju temu festivala – Quo vadis mundi?

„Današnji svet se suočava sa višedimenzionalnom globalnom krizom. Očito je – potrebne su radikalne etičke promene, nova globalna etika. U takvim okolnostima umetnost treba da deluje kao korektivni faktor. Da li današnja umetnička praksa tako nešto može proizvesti?“ , postavlja pitanje umetnički selektor festivala, Sava Stepanov.

Lea Rasovszky, FLFF (part of the Flowers Growing Out of My Chest , 2021 series). Foto uz dozvolu festivala

Svoje odgovore i viđenja kompleksnog pitanja – Kuda ide svet?, kroz svoja umetnička dela na izložbi čiji su kustosi: Sava Stepanov i Alina Şerban, daju umetnici: Cristian Răduță, Nona Inescu, Lea Rasovszky, Happy Trash Production, Adrienn Ujhazi, Nemanja Milenković, Vesna Tokin i Radomir Knežević.

Nemanja Milenković & Adrienn Ujhazi, VIVARIUM, 2020. Foto uz dozvolu festivala
Happy Trash Production. Foto uz dozvolu festivala

Detaljan program Festivala koji će se, tokom leta, sem u Novom Sadu i Petrovaradinu održavati i na drugim lokacijama (Karlovačka gimnazija, Dvorac Karačonji, Zavičajni muzej Čerević, Mihizova kuća…) nalazi se na zvaničnoj veb-stranici festivala:

http://danubeartfest.org/program-dd-2022/

3E: Ekologija, Etika, Estetika trajaće do 7. avgusta, nakon čega nas očekuju izložbe – SMALL REBOOTS by Japanese artists i Izvan centra u avgustu i Slovenija u fokusu i NOVI SAD + Ars Elektronica u septembru.

Ovogodišnja Zemlja gost festivala  je Japan, a radovi japanskih savremenih umetnika, na izložbi pod nazivom SMALL REBOOTS, moći će se, od 12. avgusta, pogledati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložba će biti realizovana u okviru programa Novi Sad Evropska prestonica kulture i Dunavski dijalozi i u saradnji sa EU-Japan Festom, neprofitnom organizacijom koja više od 30 godina radi na kulturnoj razmeni Japana sa gradovima koji nose ovu prestižnu titulu. Kustosi izložbe su: Кsenija Marinković i Tomohiro Okada.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!