NULA KALORIJA (CLUB ZERO)

Art Box portal //

Ironično-kritički film Nula kalorija (Club Zero) u režiji Austrijanke Džesike Hosner, svetsku premijeru imao je na 76. Кanskom festivalu, a trenutno se može pogledati na platformi KinoKouch Slobodne zone. Ovaj film samo posredno govori o poremećajima u ishrani, anorekciji i bulimiji. Bavi se usamljenošću i nesigurnošću mladih ljudi koja otvara put manipulaciji. Nula kalorija propituje i zašto roditelji sopstvenu odgovornost tako olako prebacuju na nastavnike koji mogu zloupotrebiti to poverenje. Jer, kako se desilo da petoro dece potrebu za hranom zameni apstinencijom?

Nula-kalorija-FOTO-Slobodna-zona-Promo

U filmu Nula kalorija pratimo kako nastavnica, koja se zapošljava u internacionalnoj, elitnoj školi za talente, stvara (pre)blizak odnos sa petoro učenika. Promovišući ideju svesnog konzumiranja hrane, ona svoje najvernije đake postepeno uvodi u kult.

U prvoj sceni filma vidimo sedmoro učenika kako pred novom nastavnicom iznose razloge zbog kojih su se pridružili kursu – da bi spasli planetu, suprotstavili se potrošačkom mentalitetu, izgubili masnoću, izborili se protiv zavisnosti od brze hrane…

Gospođica Novak, svojim blagim i na početku čak razumnim stavovima, iza kojih se krije autoritativni karakter i postupci, deluje da je tu da im pomogne. Koristeći korisne grafikone objašnjava im rizike prejedanja i loše ishrane i predlaže izlaz – tzv. svesno jedenje, nasuprot svakodnevnom prejedanju. Međutim, to svesno jedenje, koje proglašava jedino ispravnim i zdravim, ubrzo prerasta u rigoroznu dijetu i konzumiranje biljne monohrane, a kada im kaže da će najposvećeniji postati deo tajnog društva, tzv. Kluba nula kalorija, čiji članovi ne jedu ništa, uvodi ih u stanje potpunog izgladnjivanja.

Nula-kalorija-FOTO-Slobodna-zona-Promo

Ako bismo pre gledanja ovog filma mogli pomisliti da je svesno jedenje bolje od prejedanja, estetizovane i ironijom markirane scene, čine da to ne pomislimo. Zahvaljujući manipulativnoj nastavnici i njenom verskom zanosu, petoro najranjivije dece, rigorozni način ishrane, zapravo odbijanje unosa hrane u organizam, shvata kao ritual vrline i samodiscipline.

U ovom slučaju anoreksija je čak i institucionalizovana. Jer sve se dešava u školi u kojoj je direktorka (glumi je Sidse Babet Knudsen poznata po seriji Premijerka), zapravo nezaiteresovani za tu decu, iako se pravi da joj je do njih stalo, kao uostalom – i samo naizgled brižni roditelji.

U njihovom odnosu je i razlog zašto ova deca slede nastavnicu Novak, i potpuno prestaju da jedu. Jer, deci je potrebna pažnja, potrebno im je da budu različita, da vide u svojim životima svrhu. A to im je mogao pružiti – Klub nula.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.