OD SUTRA PRODAJA ULAZNICA ZA 52. FEST

Priredio Art Box portal //

Prodaja ulaznica za 52. FEST počinje u sredu, 14. februara, na blagajnama dvorana u kojima se FEST održava: MTS Dvorana, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom omladine, Jugoslovenska Kinoteka, Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija, kao i onlajn na sajtu tickets.rs (za filmove koji se prikazuju u MTS Dvorani), efinity.rs (za filmove koji se prikazuju u Domu omladine) i cineplexx.rs (za filmove koji se prikazuju u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija), kao i putem aplikacija za mobilne telefone Cineplexx i Efinity. Radna vremena blagajni dostupna su na sajtu fest.rs – https://www.fest.rs/program/prodajna-mesta

Foto: Art Box portal

Posetioci 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST, koji traje od 23. februara do 3. marta, uživaće u čak 108 filmova među kojima je za svakoga po nešto. I nikada ova definicija „za svakoga po nešto” nije bila manje fraza nego kada je reč o fimovima koji nas čekaju na ovogodišnjem FEST-u.

Tokom deset dana festivala biće prikazani filmovi iz šezdesetak zemalja. Od Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država do Kine i Japana, od Južne Koreje, Malezije i Tajvana preko Nigerije, Luksemburga, Monaka, od Kanade i Islanda preko Tunisa, Saudijske Arabije i Katara, Rusije i Kipra, Perua, Ukajine i Holandije, ali i od Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, te Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kreće se putanja kojom su ovogodišnji filmovi našli put do 52. FEST-a.

Pored filmova u Glavnom takmičarskom programu, gledaćemo i ostvarenja koja nam se prikazuju u okviru programskih celina Gala by Knjaz Miloš, Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST, ali i FEST klasik, FEST serija i FEST intro.

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove: Aleksandra Pejna, Akija Kaurismakija, Sofije Kopole, Romana Polanskog, Vudija Alena, Fernanda Truebe, ali i Majkla Vinterbotoma, Aleksa de la Iglesije i nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića. Biće prikazani i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Juri Bikov, Raša Bukvić, Emilija Gašić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.

Među filmovima koje ne treba propustiti tu su pretendenti za Oskara „Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, „Zona interesa” Džonatana Glejzera, „Anatomija pada” Žistin Trije sa Sandrom Hiler (dobitnik Zlatne Palme na festivalu u Kanu i Zlatnog Globusa za najbolji scenario), „Dečak i čaplja” Hajaa Mijazakija koji je dobio i Zlatni Globus za Najbolji animirani film, zatim „Četiri ćerke” rediteljke Kaouter Ben Hanij nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film, ali i: „Gospodar” Jurija Bikova, dokumentarac „Uspon i pad Džona Galijana” sa Penelope Kruz, Naomi Kembel i Kejt Mos, te „Zelena granica” Agneške Holand (Nagrada žirija na festival u Veneciji), „Ja kapetan” Matea Garone – nominovan za Oskara za najbolji strani film, „Eskort” Lukasa Nole, „Dok ne istekne vreme” Liliane Kavani i još mnogo toga.

Festovski program prikazuje se se na šest beogradskih lokacija od Mts Dvorane, preko Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra do Jugoslovenske kinoteke, kao i u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija.

Od žanrova FEST je ostao veran raznolikosti te ni ove godine neće izostani ni drama, triler, dokumentarni, kratki, akcioni, biografski, horor, romantična komedija, ratna drama, istorijski i animirani film, što su samo neki od razloga za kupovinu karata čija je cena od 400 do 600 dinara, a za otvaranje i zatvaranje 1000 dinara.

Nikako ne treba izostaviti ni film „Sanjari” Bernarda Bertočučija, koji je nakon 20 godina ponovo na FESTU (prikazan 2004) sada restauriran u 4K koji gledamo u u okviru selekcije FEST klasik.

Od glumaca sa nama bližih područija gledaćemo poslednje bravure Radka Poliča i Žarka Lauševića, ali i uloge: Nebojše Dugalića, Mojce Funkl, Franke Mandić, Jura Henigmana, Tihane Lazović, Slavka Sobina Jasne Đuričić, Nikole Djurička, Leona Lučeva, Slobode Mićalović, Ivana Bosiljčića, Tamare Krcunović, Gorana Bogdana, Filipa Đurića, Mire Banjac i mnogih drugih

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.