OSKAR 2024 I TRIJUMF OPENHAJMERA

Priredio Art Box portal //

Sinoć je održana 96. dodela Oskara, nagrade za umetnički i tehnički rad u filmskoj industriji koju dodeljuje Američka filmska akademija. Na dodeli  je trijumfovao film Openhajmer Kristofera Nolana o tvorcu atomske bombe. Možda Oskar nije najprestižnija i najznačajnija nagrada u filmskoj industriji, ali svakako jeste najpoznatija. A kako je Oskar dobio ime postoji više verzija. Po jednoj od njih, ime je smislila bibliotekarka Akademije Margaret Herik koja je, videvši skulpturu, izjavila: Izgleda baš kao moj ujak Oskar!

https://www.needpix.com/photo/download/1264247/oscar-academy-award-flat-winning-winner-first-place-prize-reward
https://www.needpix.com/photo/download/1264247/oscar-academy-award-flat-winning-winner-first-place-prize-reward

Film Openhajmer Kristofera Nolana osvojio je sedam Oskara 2024. Nolanov film o tvorcu atomske bombe nagrađen je u kategorijama za najbolji film, režiju, glavnu (Kilijan Marfi) i sporednu mušku ulogu (Robert Dauni Džunior), muziku (Ludvig Göransson), simenatografiju i montažu.

Film Jadna stvorenja Jorgosa Lantimosa osvojio je četiri Oskara: za scenografiju, šminku i frizuru i kostim, kao i najbolju glavnu žensku ulogu kojom je nagrađena Ema Stoun.

Oskara za originalni scenario dobili su Žastin Trije i Artur Harari za film Anatomija pada.

Oskar je prvi put otišao u Ukrajinu za dokumentarac Dvadeset dana u Marijupolju, dok je najbolji strani film, koji je nagrađen i u kategoriji zvuka, Zona interesa Džonatana Glejzera, prikazan i na ovogodišnjem FEST-u, nakon kojeg je izašla autorska recenzija ovog  filma koju možete čitati na sledećem linku Art Box portala: https://artboxportal.com/film-o-holokaustu-zona-interesa-dzonatana-glejzera-prikazan-na-festu-2024/

Izvor fotografije: CEBEF / FEST

Leave a Reply

Your email address will not be published.