OTVOREN 29. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Pripremio portal Art Box //

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 16. jula. Radoslav Zelenović, direktor FEF Palić, i Mira Banjac, glumica i počasna predsednica Saveta festivala, uručili su nagradu „Aleksandar Lifka” piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za „izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji”.

Foto: Damir Vujković

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma „Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena.

Glavni takmičarski program nastavlja se u nedelju 17. jula na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova „Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića (21h, van konkurencije) i „Ne” Ditriha Brugemana (23h).

Foto: Insert iz filma Strahinja Banović

Takmičarski program „Paralele i sudari” biće otvoren istog dana u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova „Budale” Tomaša Vasilevskog (17h) i „Vizija leptira” Maksima Nakonečnija (19h).

U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica, u nedelju u 19 časova će biti otvorena izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”, koju je priredio Filmski centar Srbije, i sadrži 41 filmski plakat iz perioda od 1970. do 1979. godine, iz fonda i arhive FCS-a.

Foto: Damir Vujković

Takođe drugog dana Festivala evropskog filma Palić na konferenciji za medije se, Ilija Tatić, izvršni producent festivala, osvrnuo na sinoćnu ceremoniju otvaranja: „Po mnogima je ovo bila najlepša ceremonija za 29 godina festivala, zahvaljujući Miri Banjac kojoj ne mogu dovoljno da se zahvalim. Ona posebno dirljiva scena s Duškom Kovačevićem na uručenju nagrade, nešto je što čini naš festival zaista posebnim, i što ostaje u istoriji ovog festivala i naše kinematografije. Za takve momente vredi dolaziti“.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala primetio je odličnu posećenost projekcijama na festivalu. On je najavio osam otvaranja programskih selekcija tokom drugog dana festivala, kao i veliki broj odličnih filmova u programima izvan glavne takmičarske selekcije. O selekciji „Ukrajina u fokusu“ on je dodao: „Znali smo još pre početka sukoba u Ukrajini da će ova kinematografija biti u fokusu. Ne zbog aktuelnosti izazvane neželjenim ratom, već zbog kvaliteta filmova i autora“.

Foto: Damir Vujković
Foto: Damir Vujković

„Za mene i sve ovde, to što smo zajedno, uživamo u umetnosti i razgovaramo o filmu, predstavlja jedini spas“, izjavio je novi selektor glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin. O selekciji filmova za glavni takmičarski program je rekao: „Zaista smo se trudili da vas zabavimo, u najpozitivnijem značenju ove reči. Filmovi mogu da budu veoma zabavni. U redu je sedeti u bioskopu i smejati se. U redu je uživati u filmovima. Ovogodišnji program, naravno, odražava ono što se trenutno dešava u svetu, a mi smo zaista ponosni što možemo da predstavimo 10 vrhunskih ostvarenja. Mislim da je ovo najbolji program koji smo ikada imali“.

„Oduvek sam slušala sjajne priče o tome kako se filmski autori osećaju ovde, na koji način komuniciraju s publikom i kakav prijem imaju njihovi filmovi. O tome kakvo je zadovoljstvo predstaviti film u ovakvoj atmosferi”, naglasila je Julija Sinkevič, nova selektorka takmičarskog programa „Paralele i sudari”. Govoreći o selekciji, istakla je: „Program koji sam selektovala čine mahom filmovi iz istočne Evrope, čiji umetnici zaista promišljaju sve što se dešava na njihovom teritorijama i traže odgovore u prošlosti. Ovaj program podstiče kritičko razmišljanje”.

Igor Toholj, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarni film, o ovim selekcijama je rekao: „One reflektuju kako aktuelni evropski trenutak na planu stanja naše životne sredine, tako i aktuelne preokupacije s kojima se stanovnici našeg kontinenta suočavaju, od radničkih prava, eksploatacije maloletne radne snage, preko refleksija na trenutni ratni sukob u Ukrajini iz jedne istorijske perspektive. Poslednjih dvadesetak godina zaista je velika ekspanzija dugometražnog dokumentarnog filma, a dokumentaristi su postali ne samo neka vrsta kreativne savesti čovečanstva, nego i insajderi koji već sada učestvuju u nekim mejnstrim društvenim tokovima.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje „Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo, a od 23h “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će ne repertoaru biti filmovi „Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem (17h), i „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog (19h).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!