OTVOREN 30. FILMSKI FESTIVAL PALIĆ, IŠČEKUJEMO TAKMIČARSKU SELEKCIJU I SAVRŠENE DANE VIMA VENDERSA

Priredio Art Box portal //

Ovogodišnje, 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 15. jula.

30. Festival evropskog filma Palić. Foto: Damir Vujković

Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, prisutnima se obratio rečima: „Što bi rekao Duško Kovačević, festival nam je stigao u najlepše doba – trideset godina. Da je bilo lako – nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo – jeste. Da je moglo više – verovatno. Da je moglo bolje – teško. A najlakše je bilo u onom delu kada su nam pomagali predsednici Saveta našeg festivala, Žilnik, Lečić, Milena Dravić, Mira Banjac, Duško Kovačević”.

Radoslav Zelenović je dodao: „Povodom trideset godina festivala, ustanovili smo jedno malo priznanje, repliku tornja na Paliću, i ukupno ih je trideset. Sa velikim profesionalnim, ali i velikim ličnim zadovoljstvom, prvi toranj predajem Dušku Kovačeviću”.

Dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, predsednik Saveta festivala, nakon prijema ovog priznanja je uručio Nagradu „Aleksandar Lifka” glumcu Bogdanu Dikliću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

„Jako sam radostan. Ja sam samo predstavnik svih tih ljudi, sa kojima sam zajedno radio ovih prvih 48 godina. Najiskrenije želim da se zahvalim svim scenaristima i svim rediteljima, sa kojima sam imao čast i zadovoljstvo da radim. Svim direktorima fotografije, toncima, šminkerkama, kostimografima, scenografima, klaperima, binskim majstorima, far majstorima, vozačima, i tako dalje. Nije to kurtoazija, već sam iskren”, izjavio je Bogdan Diklić prilikom prijema nagrade.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, publici se obratio rečima: „Svaki veliki put počinje prvim korakom. I mi smo na dugom putu već trideset godina. To je put koji delimo sa zemljom u kojom živimo – ponekad malo izgubimo pravac, ali gledamo u pravcu Evrope. Narednih sedam dana Palić je evropska prestonica Srbije, i to zahvaljujući vama”.

Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa, najavio je uvodni film festivala „Madam Di Bari” rediteljke Majven.

Glavni takmičarski program nastavlja se u nedelju 16. jula na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova „Preeksponirano” rediteljke Eleonore Veninove (21h) i „Seneka: o stvaranju zemljotresa” Roberta Švenkea (23h). Takmičarski program Paralele i sudari biće otvoren istog dana u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova „Sestre” Linde Olte (17h) i „Voli polako” Marije Kavtaradze (19h).

U nedelju 16. jula počinju projekcije i u selekcijama Mladi duh Evrope, Severna Makedonija u fokusu, Novi mađarski film, Eco Dox, Novi evropski dokumentarni film i Studentski film, dok će na programu biti i dokumentarno ostvarenje „Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča u okviru programa Specijalnih selekcija. Filmski program festivala održava se na četiri festivalske lokacije: Bioskop Abazija (Palić), Bioskop Eurocinema (Subotica), Art Bioskop Aleksandar Lifka (Subotica), i Letnja pozornica na Paliću.

U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica, u nedelju u 18:30 časova će biti otvorena izložba „Mija Aleksić – biti glumac” povodom stogodišnjice rođenja ovog velikana naše glume, izložba plakata Festivala evropskog filma Palić od petog do 30, izdanja manifestacije, i izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1980-1989” na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Na Velikoj terasi na Paliću, za 19:30 je zakazan razgovor Bogdanom Diklićem, dobitnikom Nagrade „Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca.

Čitaocima Art Box portala preporučujemo treći festivalski dan, u ponedeljak 17. jula kada će na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje „Savršeni dani” Vima Vendersa (van konkurencije), a od 23h film „Crveno nebo” Kristijana Pecolda.

Kadar iz Vendersovog filma Savršeni dani

U filmu „Savršeni dani”, čini se da je Hirajama potpuno zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma strukturirane svakodnevne rutine, uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti. Film predstavlja jedno dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.