OTVORENA IZLOŽBA FEMINISTIČKA AVANGARDA 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč.

Pripremio portal Art Box //

Izložba „Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” svečano je otvorena u četvrtak, 19. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u okviru programa „Heroine” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Ova međunarodna grupna izložba obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije VERBUND, od kojih je  za izložbu u Novom Sadu napravljen poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV.

Među umetnicama zastupljenim u VERBUND KOLEKCIJI su: Džudi Čikago (Judy Chicago), VALIE EXPORT, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Sindi Šerman (Cindy Sherman), Birgit Jurgensen (Birgit Jürgenssen) i druge dok se u okviru izložbe „Na putu slobode” mogu videti radovi Katalin Ladik, Judite Šalgo, Milice Tomić i dr.

Kustoskinja izložbe „Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” je dr Gabriele Šor, a izložbe „Na putu slobode” iz kolekcije MSUV – dr Sanja Kojić Mladenov.

Foto: Marko Ercegović

Sedamdesetih godina 20. veka umetnice su se emancipovale od uloga muze i modela, odbacujući svoj status objekata da bi se afirmisale kao subjekti koji aktivno učestvuju u društvenim i političkim procesima. Jednodimenzionalno pripisivanje uloga kao majke, domaćice ili supruge bilo je radikalno osporeno – često koristeći strategije ironije. Osnivačica i direktorka Gabriele Šor, skovala je termin „feministička avangarda” i uvela ga u umetničko-istorijski diskurs sa ciljem da istakne pionirski rad ovih umetnica. Šor je rekla: „Fascinantno je da su ovi radovi feminističke avangarde proizašli iz egzistencijalne potrebe. Izložba je podeljena u pet celina: 1. Svođenje na majku, domaćicu i suprugu; 2. Zatvor, beg; 3. Ženska seksualnost protiv objektivizacije; 4. Diktati lepote; 5. Alter Ego: maskenbal, parodija i igre uloga.

Foto: Marko Ercegović

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, povodom otvaranja izložbe je izjavio: „Izložba Feministička avangarda sedamdesetih godina je svakako jedan od vrhunaca programa Heroine Prestonice kulture Novi Sad 2022 posvećenog ženama. Izložbu iz zbirke Verbund, koja se poslednjih godina etablirala kao centralna institucija za istraživanje i izlaganje ovog pionirskog perioda feminizma u vizuelnim umetnostima i performansu, dopunjuju radovi iz zbirke Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Ukupno možemo videti radove 78 umetnica iz celog sveta. Na ovako izuzetnom kustoskom konceptu možemo zahvaliti Gabriele Šor i Sanji Kojić Mladenov, koje su u izložbu uložile mnogo truda, srca i duše. Posebno mi je drago što su Anita Minc i Anegret Soltau prisutne i mogu da podele svoje – još uvek veoma relevantne – umetničke pristupe sa mlađim generacijama umetnica i umetnika”.

Foto: LJMV
Foto: Marko Ercegović

„Izložba Feministička avangarda 1970-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč predstavlja jedinstvenu priliku da se na jednom mestu sagleda umetnička praksa internacionalno priznatih umetnica, koje do sada uglavnom nisu imale priliku da budu predstavljene u našoj sredini. Istovremeno, to je i mogućnost da se napravi paralela sa umetnicama iz lokalnog umetničkog konteksta, prezentacijom umetničkih radova iz kolekcije MSUV kroz izložbu Na putu slobode. Želja nam je da ukažemo na postojanje angažovanih umetničkih tokova u lokalnoj sredini koji su se odvijali paralelno sa inovativnim i radikalnim umetničkim praksama na međunarodnoj umetničkoj sceni, kao i da povežemo kritičke umetničke prakse od 70-ih sa aktuelnim tokovima. Narativne celine prisutne na izložbi su: komunikacije – društvena delatnost; telo – seksualnost; priroda – religija; rat – nasilje – migracije. Cilj izložbe je afirmacija ženskog doprinosa razvoju istorijskih umetničkih praksi i ukazivanje na značaj emancipacije muzejskih institucija i šire javnosti”, istakla je Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe „Na putu slobode”.

Foto: Marko Ercegović

Prateći aspekt izložbe je publikacija „Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč. Na putu slobode, MSUV, Novi Sad“ u izdanju MSUV u Novom Sadu. 

Foto: LJMV

U okviru izložbe će biti održana vođenja kroz izložbu i dva prateća programa. U petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, održana je promocija knjige Katalin Ladik „Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik“, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija (Re)konekcija iz Novog Sada.

Foto: Marko Ercegović

U sredu 25, maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas, „I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!