Otvorena izložba „Inspirisani Francuskom“

Art Box portal //

Nova izložbena godina u Galeriji Matice srpske započela je svečanim otvaranjem izložbe „Inspirisani Francuskom“ u okviru manifestacije Mesec frankofonije, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji sa kojim Galerija Matice srpske već decenijama sarađuje na promovisanju srpsko-francuskih kulturnih veza. Izložba „Inspirisani Francuskom“ svojim narativom donosi priču o isprepletenosti, vezama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa francuskom kulturom i umetnošću.

Izvor fotografije: Galerija Matice srpske, Novi Sad

Srpska likovna umetnost XX veka neraskidivo je vezana za Parisku likovnu školu zbog činjenice da je glavni grad Francuske u tom periodu postao centar najnaprednijih umetničkih pokreta i mesto susreta umetnika iz čitavog sveta. Mladi srpski slikari maštali su i čeznuli za Parizom, a jedan značajan broj uspeo je i da ostvari te snove i poseti grad svetlosti, boravi i školuje se u njemu, pa čak i izlaže na prestižnim izložbama savremenih slikara. Pariz ih je oblikovao svojim ulicama, parkovima i muzejima i načinom života. Istovremeno, formativno je uticao na njihove likovne poetike kroz brojne umetničke pokrete i ideje koji su se smenjivali na pariskoj sceni tokom prve polovine XX veka.

Najbrojniju celinu na izložbi čine dela srpskih modernista nastala u međuratnom periodu. Izložbom su obuhvaćena i dela iz prvih posleratnih godina, koja u novim društveno-političkim okolnostima stvaraju nosioci međuratnog modernizma, kao i nove generacije koje se napajaju sa istih kreativnih izvorišta. Preko 60 predstavljenih umetničkih radova umetnika poput Save Šumanovića, Bogdana Šuputa, Petra Dobrovića, Milana Кonjovića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Miće Popovića i skulptorskih dela Đorđa Jovanovića, stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi „pariski gosti“ doživeli prestonicu umetnosti, kao i načina na koji su svojim umetničkim angažmanom doprineli jačanju srpsko-francuskih veza.

Svečano otvaranje izložbe „Inspirisani Francuskom“ priređeno je u petak, 22. marta u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske. Na otvaranju prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, Ivana Rastović, autorka izložbe i kustoskinja, NJ. E. gospođa Maria Levanti, ambasadorka Grčke u Republici Srbiji i predsednica grupe frankofonih ambasadora, dok je izložbu svečano otvorio NJ. E. gospodin Pjer Кošar, ambasador Francuske u Republici Srbiji. Nakon otvaranja, u 20.00 sati priređen je koncert benda КLO klo u Velikoj sali Galerije Matice srpske. КLO klo sastav čine vokal Vanja Manić-Matić, na harmonici Lazar Novkov, na akustičnoj gitari Predrag Đurić, na kontrabasu Ervin Malina i na perkusijama Ištvan Čik.

„Mesec frankofonije, kao najveći praznik francuske kulture, jezika i umetnosti, za Galeriju Matice srpske je već duže od decenije prilika i podsticaj da na različite načine ispituje i predstavlja bogate i raznolike veze srpske i francuske kulture. Realizacija ove izložbe koju večeras otvaramo ne bi bila moguća bez doprinosa Francuskog instituta i Ambasade Republike Francuske u Srbiji, sa kojima već decenijama živo i kreativno sarađujemo na promovisanju srpsko-francuskih kulturnih veza“, značaj saradnje sa Francuskim institutom u Srbiji istakla je upravnica GMS, dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Autorka izložbe Ivana Rastović osvrnula se na izložbu: „Umetnička dela obuhvaćena ovom izložbom predočavaju i pojedina idejna i stilska kretanja srpske moderne umetnosti. Iako međusobno različita, povezuje ih okretanje francuskim uzorima i Pariskoj školi koja je otvorila prostor da se među srpskim umetnicima govori o delima slavnih impresionista, postimpresionista, kubista, fovista i intimista. Sokić, Šumanović, Кonjović, Dobrović, Čelebonović, Vozarević, Josić i mnogi drugi, čija dela čine ovu izložbu, putovali su u Francusku više puta. Entuzijastični stav i ideja povratka ukazuju na magnetizam Pariza i prosto nezamislivu činjenicu da bi nekada mogli da se zasite tog, pariskog pogleda.“

Ambasadorka Republike Grčke u Srbiji, gospođa Maria Levanti izjavila je: „Hvala Galeriji Matice srpske i Francuskom institutu u Srbiji za ovu divnu izložbu koja svedoči o bogatom kulturnom dijalogu i uticaju umetnosti i francuske kulture na srpske umetnike.“

Ambasador Republike Francuske, gospodin Pjer Кošar otvorio je izložbu rečima: „Želim da se zahvalim na saradnji, a ova izložba je jedan lep primer toga. Zaista je ovo izložba posvećena Parizu, ovom svetskom gradu, u kome su se susreli umetnici iz Srbije, Grčke i drugih mnogih zemalja i oni su se međusobno dopunjavali i obogaćivali.“

Izložbu prati istoimeni srpsko-francuski katalog autorke Ivane Rastović. Tokom trajanja izložbe biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih predavanja petkom u 19.00 sati, kustoskih vođenja vikendom u 13.00 i 17.00 sati, kao i kreativnih radionica za decu i tinejdžere subotom.
Izložba je otvorena do 26. maja 2024. godine.

Realizaciju kataloga i izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a veliki doprinos dali su Ambasada Republike Francuske u Republici Srbiji i Francuski institut u Srbiji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.