Palić Film Festival – Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 31. Festivalu evropskog filma Palić

Art Box portal //

U okviru 31. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 20. do 26. jula 2024. na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koja predstavlja najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.

Selekcija Novi dokumentarci – Mesto pod suncem, kadar iz filma

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi „Mesto pod suncem” rediteljke Mete Karle Albrehtsen (Danska, Švedska), „April u Francuskoj” Davida Boareta (Francuska), „Ujed poput pčele” reditelja LEONE-a (Italija, Francuska), „Nepripitomljena tela” Eline Psiku (Grčka, Švajcarska, Italija, Bugarska) i „Zinzindurrunkarratz” Oskara Alegrije (Španija).

„Dokumentarci iz selekcije Novi Evropski dokumentarni film ne predstavljaju  potpuno objektivnu sliku današnjeg sveta. Njihove teme su najčešće lične ili se mogu činiti apartnim, ali reflektuju deliće jednog povremeno bizarnog univerzuma u kome smo još uvek upućeni jedni na druge”, istakao je selektor Igor Toholj.

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja „Šuma” rediteljke Lidije Dude (Poljska, Češka), „Gerlah” Alione Van Der Horst (Holandija), „Držeći nebo” Pitera Van Ekea (Belgija, Holandija, Brazil), „Planeta Šljivova” Vladimira Perovića (Srbija), „Svet po mom tati” Marte Kovarove (Češka) i „Gde smo nekada spavali” Mateusa Verlea (Nemačka).

Igor Toholj je o ovom izboru rekao: „Ovogodišnja selekcija Eco Dox sačinjena je od 6 dokumentarnih filmova čiji protagonisti nude alternative, kako u načinu života, tako i u pristupu aktuelnim problemima planete Zemlje. Oni hrabro proširuju vidike, videći šumu umesto jednog drveta”.

U pratećem programu festivala, 24. jula tradicionalno će biti održana i ekološka panel-diskusija. Ovoga puta će se iz ugla kinematografije razgovarati na temu „Klimatske promene – menjaju ekološku svest javnosti“.

  1. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više od 140 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.