POZORIŠTE MLADIH SLAVI 91. ROĐENDAN

Priredio Art Box portal //

Pozorište mladih danas slavi svoj 91. rođendan, a do kraja godine stižu i nove predstave: Sonja Petrović režira „Porodicu Adams”, Ivan Alač „Bogojavljensku noć”, Aleksandra Vrebalov i Emilija Mrdaković uranjaju u bajke, Jakub Maksimov režira „Koralinu”, a Darijan Mihajlović tamburaški mjuzikl.

Devojcica sa šibicama. Foto: Pozorište mladih

Povodom 91. rođendana najstarije lutkarsko pozorište u regionu obnavlja jednu od svojih najdugovečnijih predstava: „Veseli muzičari” u režiji Emilije Mrdaković će imati svoje 400. izvođenje. Prva postava ove predstave, koja ju je igrala od 1993. do danas (Vera Hrćan Ostojić, Emil Kurcinak i Zoran Andrejin/Aleksa Ilić) pojaviće se na sceni zajedno sa obnovljenom u kojoj su, uz Aleksu Ilića još Kristina Savkov i Miloš Macura.

Veseli muzičari (stara i nova postava). Foto: Pozorište mladih

Nakon nedavnih premijera predstava „Cat Claw”,  „Krznena Venera” i „Revizor”, Pozorište mladih uskoro počinje probe predstave  „Koralina” u režiji Jakuba Maksimova, našoj publici poznatog po režiji predstave  „Na vukovom tragu”, najnagrađivanije predstave u istoriji ovog novosadskog teatra. Nedugo potom počinju probe tamburaškog mjuzikla  „Palo inje, pao sneg”, jedinstvenog projeka, ne samo kod nas, već i u regionu. Tamburaški mjuzikl nastaje na osnovu songova koje piše Jovan Adamov i teksta Vanje Čobanova, dok će mjuzikl pisati  Stevan Koprivica. Sve u režiji Darijana Mihajlovića koji je u Pozorištu mladih, kao mjuzikl, režirao  „Tri musketara”.

Darko Radojević i Emilija Milosavljević u Revizoru. Foto: Pozorište mladih

U nastavku sezone, na proleće, od 8. do 15. maja, Pozorište mladih organizuje 2. Novosadske pozorišne igre koje su prošle godine u Novi Sad dovele najbolje evropske predstave za decu i mlade. Ove godine one stižu iz Nemačke, Izraela, Španije, Bugarske i svih eks-Ju republika.

Do kraja godine glumci Pozorišta mladih će se oprobati u nizu zanimljivih projekata. Očekuje ih rad na predstavama  „Ksenija i lovac” u režiji Emilije Mrdaković koja sarađuje sa kompozitorkom Aleksandrom Vrebalov, a inspiracija im je bio svet bajki koji će istraživati u susretu sa novim tehnologijama.  „Bogojavljenska noć” još je jedan projekat namenjen mladima koji će stvarati mladi: radiće se u saradnji sa Akademskim pozorištem  „Promena” i Šekspir festivalom, a režira Ivan Alač. Među mladima, iako već potpuno afirmisana kao umetnica, naći će se i Sonja Petrović koja će režirati  „Porodicu Adams”. I Petrović je već režirala u ovom pozorištu, nagrađivanu „Devojčicu sa šibicama”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.