PREDFESTIVALSI PROGRAM 30. FESTIVALA PALIĆ

Priredio Art Box portal //

Selekcije „Europe 4 Kids”, „Best of Europe”, “Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka”, i “Bioskop na Trgu” u predfestivalskom programu 30. Festivala evropskog filma Palić

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 1. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici biće predstavljene selekcije „Europe 4 kids”, „Best of Europe” i „Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka”. Selekcija „Bioskop na Trgu” na programu je od 8. jula na subotičkom Trgu Slobode, dok će 12. i 13. jula prvi put biti organizovane i projekcije u Plaža Baru na Paliću.

Film „Korset“ u predfestivalskom programu 30. filmskog festivala Palić

U okviru selekcije „Europe 4 Kids“ biće prikazano sedam dečijih, animiranih i igranih filmova koji su svoju bioskopu premijeru imali u 2022. i 2023. godini: animirani film „Moja vila šeprtlja“ (Luksemburg, Nemačka), film „Asteriks i Obeliks – Srednje kraljevstvo“ (Francuska), animirani filmovi „Neverovatni Moris“ (Nemačka, Velika Britanija), „P’Astanjan i tri njušketara“ (Španija), „Princeza Late i magični vodeni kamen (Belgija), „Vatreno srce“ (Francuska) i „Bela i Sebastijan – Nova generacija (Francuska). Projekcije filmova u ovoj selekciji odigravaće se svakog dana u 17 časova od 1. do 7. jula.

U okviru selekcije „Best of Europe” od 19h u bioskopu Eurocinema, svi zainteresovani će imati priliku da pogledaju sedam evropskih i domaćih ostvarenja koja su obeležila prethodnih godinu dana. Na repertoaru će od 1. do 7. jula biti francuska komedija „Alibi.com 2”, francuska avanturistička akcija „Tri musketara: D’Artanjan”, domaća biografska drama „Sveta Petka – Krst u pustinji”, nagrađivana špansko-francuska drama „Zveri”, irsko-špansko-francuski triler „Detektiv Marlou”, triler hrvatsko-srpske produkcije „Stric”, i francuska komedija „Maskarada”.

Od 8. jula predfestivalski program se nastavlja Omaž programom dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, koji će se prikazivati od 19h u bioskopu Eurocinema, dok je u centru Subotice, na gradskom trgu od 21.30h program „Bioskop na trgu” u okviru kojeg će biti prikazano pet filmova. U ovoj selekciji će na programu biti austrijsko-nemačka biografsko-istorijska drama „Korset”, domaći triler „Vera”, mađarska akciona komedija „Ubica čistog srca”, mađarska drama „Nežno” koja je prikazana na prošlogodišnjem izdanju festivala u glavnom takmičarskom programu, i italijansko-španska drama „Alkaras” koja je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022. godine.

Ove godine po prvi put, pred sam početak zvaničnog festivalskog programa, biće organizovane i projekcije u Plaža Baru na Paliću, gde će 12. i 13. jula od 21h biti prikazana domaća komedija „Munje: opet!” i austrijsko-nemačko-francuska drama „Rimini”, prošle godine prikazana u glavnom takmičarskom programu festivala.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.