Propitivanje savremenog života afričkih žena u MAU

Priredio Art Box portal //

Javno čitanje komada „Devojke“ Salimate Togore biće održano danas, 9. decembra u 19 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (MAU). Drama „Devojke“ Salimate Togore, autorke iz Malija, izvorno je napisana na francuskom jeziku, do sada nije objavljivana niti prevođena, a izvedena je jedino u okviru scenskih čitanja posvećenih dramaturgiji frankofone Afrike u okviru Avinjonskog pozorišnog festivala.

Salimata_Togora_foto-izvor-MAU

Drama obrađuje naizgled nepolitička pitanja – tematiku porodičnog, bračnog, ljubavnog i seksualnog života savremenih afričkih žena. No, kako to navode iz MAU, „ispod duhovitosti koja podseća na sitkom sakrivena je kritika patrijarhalnih obrazaca“.

Salimata Togora, spisateljica i dramaturškinja iz Malija, poznata je po svom angažovanom pisanju, u okviru kojeg istražuje teme kao što su položaj žena, društvene nepravde, kulture i običaji Malija. Matematičarka po obrazovanju, Salimata se usavršavala iz oblasti dramaturgije na stažu u Labo Elan des Récréâtrales u Burkini Faso, u Arapsko-afričkom centru za pozorišno obrazovanje i istraživanja (A.R.A.F Centar) u pozorištu El Hamra u Tunisu, u Panafričkom kampu ženskog dramskog pisma na Obali Slonovače i tokom spisateljske rezidencije Sobido u Bamaku.

Njena još uvek neobjavljena dela, uključuju komade kao što su: „Potraga za Loboom”, „Poziv scene”, „Devojke”, „Sandra ”, „Mučenici” i „Tri mala skoka”. Oni su joj doneli brojna priznanja, između ostalog stipendiju Odisej, podršku Međunarodne komisije francuskog pozorišta (CITF), podršku Afričkog fonda za kulturu i programa Od reči do scene Francuskog instituta, kao i nominacije za prestižne nagrade poput Nagrade RFI Teatar i Svet reči. Prve priče Togora je objavila 2007. godine. Kao koautorka zbirke „Gospodin Svetloplavi i druge priče” objavljene 2009. dobila je nagradu Ministarstva za promociju žene, deteta i porodice Malija. 2015. objavila je zbirku priča „Ženske sudbine“. Njene pesme objavljene su u Antologiji malijske poezije 2013, a 2022. objavila je zbirku pesama „Ni anđeo ni đavo, samo Žena”.

Pored svoje književne karijere, Togora radi kao koordinatorka projekta u Unesku u Bamaku.

Javno čitanje komada „Devojke“ biće izvedeno u okviru programa „Demilitarizacija drame“ Seoskog kulturnog centra Markovac, u režiji Anđelke Nikolić, u saradnji sa Puls teatrom Lazarevac i Muzejom afričke umetnosti.Demilitarizacija drame je projekat povećen podsticanju kreiranja novih, drugačijih, eksplicitno antimilitarističkih narativa, kao i reviziji istorije pozorišta, otkrivanjem komada koji nisu imali prilike da ostvare veći uticaj u vreme svog nastanka.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.