PROSTORI SLOBODE NA FESTIVALU KROKODIL

Priredio Art Box portal //

Književni festival KROKODIL, 15. po redu, biće održan od 15. do 18. juna ispred Muzeja Jugoslavije. Ovogodišnji festival se u celosti realizuje ispred Muzeja Jugoslavije u četiri distinktne programske zone raspoređene u parku ispred muzeja: u pop zoni, debatnoj zoni i dečijoj/gejming zoni te na čuvenoj KROKODILovoj bini u samoj fontani okruženoj poznatim amfiteatrom.

Izvor: www.krokodil.rs

 „Prolećnoj, festivalskoj atmosferi doprineće činjenica da prvi put program festivala traje ceo dan, od 11 sati ujutru, simultano na nekoliko bina ali i tzv. food court i drugi sadržaji koji će učiniti prijatnim celodnevni boravak u prirodi KROKODILovim posetiocima,” ističe Milena Berić iz Udruženja KROKODIL .

 „Festival prvi put traje četiri dana, naime četiri večeri. Krećemo u četvrtak 15. juna sa svečanim otvaranjem, drugim scenskim čitanjem dramskog teksta Urotnici koji potpisujemo Igor Štiks i ja, a koji je nastao kao jedan melanž sastavljen od eseja koji smo sakupili u KROKODILovoj ediciji Zajednička čitaonica nastavku bavljenja idejom zajedničkog jezika i onda zajedničke književnosti gde su okupljeni autori koje zaista sa punim pravom možemo da smatramo autorima zajedničkog jezika od Miroslava Krleže pa do Lane Bastašić“, istakao je  Vladimir Arsenijević, programski direktor festivala. Tekst će čitati glumci pozorišta Atelje 212, Svetozar Cvetković, Katarina Žutić, Dejan Dedić i Marko Grabež a uz režiju Borisa Lješevića.

Klasične KROKODILove festivalske večeri u petak 16. juna, subotu 17. juna i nedelju 18. juna od 20 sati predstaviće sada već tradicionalno uzbudljivu kombinaciju čitanja, razgovora i predstavljanja savremenih regionalnih i međunarodnih spisateljica i pisaca među kojima su Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Tanja Šljivar, Bora Ćosić, Zoran Predin, Radina Vučetić, Robert Peršić, Boris Buden, Mirjana Drljević i drugi.

Glavna zvezda festivala je definitivno jedan od najpoznatijih nemačkih pisaca Bernhard Šlink koji će pred beogradskom publikomu subotu 17. juna čitati iz romana Olga.

Ove godine festival je fokusiran na literarne stvaraoce pa tako predstavlja četvoro autora/autorki po večeri sa intermecima u kojima će biti predstavljene teme kojima se Udruženje KROKODIL bavi a koje su vezane za aktuelne društveno-političke teme. Mima Simić, Galeb Nikačević i Daško Milinović čine trojac koji i ove godine predstavlja večernji program a koji će biti isprepletan muzičkim nastupima Zorana Predina, LP Duo i Sare Renar.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu iI Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu,regionalnu I međunarodnu književnost u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano trinaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće od gotovo četiri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.

Leave a Reply

Your email address will not be published.