U Beogradu otvorena izložba Mikelanđela Pistoleta, protagoniste pokreta arte povera

Art Box portal //

U petak 10. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvorena je izložba Preventivni mir Mikelanđela Pistoleta. Postavljena na dva sprata Muzeja, retrospektivna postavka pruža uvid u više od šezdeset godina prakse protagoniste pokreta Arte povera, najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas. Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti, Marijana Kolarić, a asistentkinja Kristina Armuš.

Foto_Bojana Janjić

Cilj izložbe ima je da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: Slike ogledala, Veneru od krpa, Minus objekte, Voleti razlike umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru.

Postavka obuhvata i najnovije slike, nalik na raznobojne QR kodove u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti, ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati.

„Kako možemo da stvorimo preventivni mir? Po prirodi smo agresivni, kao životinje. Velika životinja jede malu kako bi preživela. Ali mi smo ljudska bića i ne bi trebalo da budemo predatori prema drugim ljudskim bićima. Velike imperije bi trebalo da se organizuju tako da kreiraju mir za sve. Međutim, ispostavlja se da se u takvoj imperiji uvek nalazi veliki lav koji jede svoju decu. Zašto sva ova deca ginu – kako bi neki vladar napunio svoj stomak. To je situacija u kojoj smo danas. Zbog toga moramo da prihvatimo da smo po prirodi agresivni, ali da nam naša inteligencija omogućava da budemo inventivni, da stvorimo nešto što do sada nije postojalo.  Mir mora biti stvoren. Priroda ne stvara mir, već agresiju. Mir je kulturološki proizvod”, naziv postavke obrazložio je sam autor na konferenciji za medije, održanoj na dan otvaranja izložbe.

„U svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno i istaknuto mesto. Kao jedan od glavnih protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte povera, Mikelanđelo Pistoleto od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koristeći umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju”, istakla je na otvaranju izložbe Marijana Kolarić, direktorka MSU i kustoskinja izložbe.

Foto_Bojana Janjić

„Mikelanđelo Pistoleto je jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih umetnika. Stoga je velika čast što možemo da ga ugostimo u Beogradu na izložbi koja će nam omogućiti da ojačamo već jaku kulturnu vezu između Italije i Srbije i da kroz umetnost razmislimo o ovom delikatnom istorijskom trenutku za mir i bezbednost u Evropi “, izjavio je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori. „Mogućnost da ugostimo jedno Pistoletovo delo u ambasadi – dodao je Gori – velika je čast za inicijativu Birčaninova@100, koju smo organizovali povodom obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade Ambasade u Birčaninovoj ulici”.

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, na otvaranju izložbe je istakao: „Za Institut predstavlja veliku čast to što učestvuje u organizaciji izložbe Preventivni mir maestra Pistoleta jer se radi o događaju koji ima snažan simbolički, umetnički i kulturni značaj: to je najbolji način da se promoviše italijanska kultura u Srbiji. Veoma sam zadovoljan ovom saradnjom sa Muzejom savremene umetnosti i Fondacijom Pistoleto – Cittadellarte“.

Glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte povera, Mikelanđelo Pistoleto (rođen u Bieli 1933. godine), od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas,  autor je čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koji koristi umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju.

Za izložbu u Beogradu, uz  ljubaznost umetnika, pomoć JKP Zelenila, dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Muzej savremene umetnosti je u prilici da izvede trajni simbol Trećeg raja u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira i prijateljstva pod okriljem jubileja – 145 godina italijansko-srpskih diplomatskih odnosa i obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade u Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Ambasada Italije u Beogradu.

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnji sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu.

Izložba je otvorena do 10. septembra 2024. godine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.