SIMON DE BOVOAR: NERAZDVOJNE

Pripremio portal Art Box //

#womenbookshelf #womensupportingwomen #podržimoženepisce

Februarska preporuka portala Art Box: Nerazdvojne Simon de Bovoar, Kontrast izdavaštvo 2021.

Francuska književnica, filozofkinja, egzistencijalistkinja, feminstkinja, politička aktivistkinja, Simon de Bovoar (Simone de Beauvoir 1908-1986), najpoznatija je kao autorka kultne feminističke dvotomne knjige „Drugi pol“ (eng. „The Second Sex“) iz 1949. godine u kojoj piše: „U raspravi oko feminizma, koja je sada gotovo završena, utrošeno je mnogo mastila i ne pominjimo je više. A ipak se o njoj još govori. I ne izgleda da su velike gluposti, iznošene tokom ovog veka, mnogo rasvetlile problem.“

Fotografija preuzeta sa Interneta
„Sa devet godina sam bila jako dobra devojčica; nisam uvek bila takva; tokom svog ranog detinjstva, tiranija odraslih je u meni pokretala napade takvog besa da je jedna od mojih tetki ozbiljno rekla: „Silvi je zaposeo demon“, započinje Simon de Bovoar svoj kratki autobiografski roman Nerazdvojne“ koji je, zahvaljujći Kontrast izdavaštvu, dostupan i u prevodu na srpski jezik.
foto: Arhiva portala Art Box
Ovaj roman propituje seksualno i intelektualno obrazovanje buntovnih devojaka koje odrastaju u svetu punom zabrana i stereotipa. Tematizuje autorkinu „ljubav iz detinjstva prema prijateljici, Zazi, čija će je tragična smrt, neposredno izazvana predrasudama i normama tadašnjeg društva, proganjati čitavog života“.
Predgovor je napisala usvojena ćerka Simon de Bovoar, Silvi Le Bon de Bovoar, koja je tekst i otkrila u zaostavštini književnice. 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!