MILOŠ CRNJANSKI – AGON I MELANHOLIJA

Priredio portal Art Box//

Prema odluci žirija koji su činili prof. dr dr Zoran Paunović (predsednik), prof. dr Bogdan Lubardić i prof. dr Zoran Dimić, najbolja knjiga u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije u 2021. godini je „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“ Gorane Raičević u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Nagrada koja od 2007. godine nosi ime po filozofu, piscu i teoretičaru književnosti, Nikoli Miloševiću (1929-2007), između ostalog i autoru značajne knjige „Roman Miloša Crnjanskog : problem univerzalnog iskaza“ iz 1988. godine,  ustanovljena je 2002. i dodeljuje je Radio Beograd 2.  

Foto: S.U.

Kako se to na sajtu izdavača ističe: „Obimna monografska studija o životu i delu pisca Miloša Crnjanskog (1893–1977) Gorane Raičević predstavlјa rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja mnoštva studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao i to na temelјu arhivskih izvora (prepiska), kao i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe. U tom svetlu posmatrano, kroz priču o životu i delu Miloša Crnjanskog moguće je pratiti istorijske i političke prilike burnog 20. stoleća koje su određivale i usmeravale sudbinu austrijskog Srbina, što će, upravo zbog činjenice da se rodio van vlastite države, veliki deo svog opusa posvetiti temi bezdomnosti, lutanja i seoba naroda koji nema svoje granice. Odluka autorke da se opredeli za perspektivu koja u isto vreme osvetlјava i život i stvaralaštvo Miloša Crnjanskog imala je za cilј da se njegovom delu priđe „iznutra“ tako što će se razumevanjem piščevog položaja u svetu, njegove idejnosti i osećajnosti, omogućiti tumačenja koja tragaju za autorskim intencijama, kao i da se, obrnuto, upravo kroz poetiku književnih tekstova otkrije onaj lični poetski sadržaj, jedinstven pogled na svet, koji je to delo učinio vrhunskom umetnošću“.

Gorana Raičević je redovna profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde predaje Književnost srpske moderne, Književnost srpske avangarde, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije. Urednica je u izdavačkoj kući „Akademska knjiga“. Prevodi sa engleskog jezika. Proučava srpsku književnost devetnaestog i dvadesetog veka i prevodi sa engleskog i francuskog jezika.

Prevela je knjige: Anatomija kritike (2007) Nortropa Fraja i Veliki lanac bića (2014) Artura Lavdžoja. Autorka je knjiga: Čitanje kao kreacija (1997), Laza Lazarević – Junak naših dana (2002, 2007), Eseji Miloša Crnjanskog (2005),  Drugi svet (2010), Krotitelјi sudbine: o Crnjanskom i Andriću (2010), Komentari „Dnevnika o Čarnojeviću“ (2010).

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!