SPORA HRANA KAO ŽIVOTNI KONCEPT

Autorka: Merima Aranitović //

Pamtite li dane kada ste sa porodicom lagano uživali u obroku? Kuvana hrana, servirana, uživate polako u svakom zalogaju. Sećate li se? Ili ste u ovom ubrzanom životnom ritmu zaboravili kako to izgleda. Brzo živite, brzo spavate, brzo jedete, brzo starite. Da li vam život danas ovako izgleda?

Spora hrana
Foto: S. U.

Znate li da sve  to može da se promeni ako samo povučete ručnu, malo usporite i počnete da uživate. Hajde da pričamo o uživanju u hrani.  Hrana treba da bude naš prijatelj, treba da budemo svesni šta jedemo, kad jedemo i koliko jedemo. Jesti svesno – jesti sa uživanjem – jesti na zdrav način. Jesti bez griže savesti.

Da li ste znali da kad jedemo  polako, trošimo manje hrane (mozgu treba oko 20 minuta da registruje da je sit), a time unosimo i manje kalorija tako da je pored uživanja, usporavanje dobro i za naše zdravlje.

Radosti spore ishrane

Kad počnemo da primenjujemo koncept spore ishrane, mi postajemo svesni šta unosimo u svoj organizam. Vodimo računa da namirnice ne budu genetski modifikovane, da nema štetnih aditiva, ili toksina. Vodimo računa o svakom zalogaju kao što brinemo i o sastavu krema, sapuna, tkanina od kojih je načinjena naša odeća. Počinjemo da čitamo deklaracije na hrani kao i na ostalim proizvodima i postajemo svesni šta se u proizvodu nalazi.

Spora hrana
Foto: S. U.

Još jedna navika koju bi trebalo da usvojimo ukoliko krenemo na ovo sporo putovanje, jesu obroci u mirnom i opuštenom okruženju. Dok jedemo treba da isključimo sve spoljne nadražaje (televizor, telefon, laptop…)

Preporučuju stručnjaci da bi trebalo da smanjimo porcije i ne da mešamo  mnogo različitih vrsta namirnica na tanjiru. Jednostavnije i manje je zdravije. Treba uzimati male zalogaje i dugo i dobro ih žvakati da bi ta prva faza prerade hrane bila dobro obavljena.

Spora hrana kao globalni pokret

Društveno-odgovorne države podstiču otvaranje restorana sa nacionalnom ili čak lokalnom hranom. Ljudi se podstiču da prelaze na zdrave obroke koje mogu kupiti u lokalnim prodavnicama zdrave hrane ili pekarama. Na ovaj način se, s jedne strane čuva nacionalna tradicija, podstiče lokalna zajednica da zarađuje a krajnji kupci dobijaju zdrave obroke. Pokret spore hrane se širi svetom – sve češće se organizuju festivali spore hrane, na kojima se pored restorana, predstavljaju i odgajivači voća i povrća, proizvođači zdravog mesa, mleka i mlečnih proizvoda. Na ovaj način se ideja misli globalno, deluj lokalno počela primenjivati i u oblasti ishrane.

Spora hrana
Foto: iz arhive Ab

Na ovaj način dobijamo širu sliku – hrana nije samo namirnica – mi postajemo svesni onog što jedemo, kako jedemo, blagodeti koje nam spora ishrana donosi. Mi ne usporavamo samo proces ishrane, mi usporavamo svoj životni ritam i tako činimo mnogo dobrog sebi i svom telu.

Ako u vašoj okolini još ne postoje restorani ili pekare u kojima možete kupiti ovakvu hranu, pripremite je sami kod kuće, pa ponesite na posao,  školu, fakultet. Uživaćete u odabiru i pripremi namirnica, postaćete svesni svog obroka, uštedećete i novac za kupovinu i vreme za potragu za zdravim obrokom. I, eto vam još malo vremena samo za vas.

Spora hrana
Foto: S. U.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!