ŠTA BI KUSTOSIRANJE MOGLO/TREBALO DA BUDE

Priredio Art Box portal //

Edukativni program Šta bi kustosiranje trebalo / moglo da bude, koji organizuje kustoskinja Biljana Ćirić u partnerstvu s Kolarcem, u utorak, 13. decembra u 18. sati Amelie Aranguren, koja će održati javno predavanje o projektu Kampo adentro.

Foto: Privatna arhiva Amelie Aranguren

Amelie Aranguren će govoriti o projektu Kampo adentro, koji je pokrenut 2010. kao inicijativa vezana za potrebu da se razmisli o ruralnoj sredini kao mestu za umetničko stvaralaštvo i o tome kako je tokom godina osetila potrebu da se suoči s realnošću i teškoćama življenja daleko od zemlje.

‚‚Na taj način smo došli do sopstvene agroekološke proizvodnje sa stadom ovaca i do obnove planinskog sela koje treba da bude pokušaj kolektivne agrarne i umetničke proizvodnje. Međutim, posvećenost gradu je osnovna, te otuda CAR, Centro de Acercamiento a lo Rural (Centar za pristup ruralnom), naš prostor u Madridu. Ovaj prozor ka ruralnom je i nastao s namerom da se u grad prenese iskustvo samodovoljnosti i održivosti agrarne tradicije. Izazov Kampa adentro jeste stvaranje svesti o svemu što poljoprivredni rad i život u ruralnim oblastima mogu da ponude, što je obogaćivanje ruralnih i urbanih oblasti istovremeno”, objašnjava Amelie Aranguren.

Comunity lunch in car. Privatna arhiva Amelie Aranguren

Amelie Aranguren rukovodi umetničkim programom Centra za pristup ruralnom (CAR) pri umetničkom kolektivu INLAND („Unutrašnjost“) u Madridu, čiji je član od 2010. Bila je koordinatorka izložbi u Jeu de Paume (Ž d Pom) u Parizu; vodila je Espacio Uno (Espasio Uno), prostor pri Muzeju Reina u Sofiji namenjen određenim projektima umetnika koji se tek pojavljuju; bila je programska direktorka u Fondaciji „Federiko Garsija Lorka”, privatnoj zadužbini posvećenoj očuvanju i diseminaciji pesnikovog nasleđa, kao i umetnička direktorka galerije Max Estrella (Maks Estrela).

Inland flock in Casa de Campo Madrid. Privatna arhiva Amelie Aranguren

Predavanje Amelie Aranguren je podržano od strane Ambasade Španije u Beogradu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.