SUTRA JE PONEDELJAK U BANJALUCI

Priredio Art Box portal //

Retrospektivnu izložbu „Sutra je ponedeljak” neoavangardnog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića (kustoskinja Sanja Кojić Mladenov, muzejska savetnica MSUV) banjalučka publika će imati priliku da od 11. maja pogleda u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Raša Todosijević, Sutra je ponedeljak, MSUV, 2022.
Fotografije se objavljuju uz dozvolu MSUV i MSURS

Projekat je publici prvi put predstavljen u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i zahvaljujući saradnji između ove dve institucije izložba će biti premijerno prikazana van granica Srbije.

„Izložba Sutra je ponedeljak pruža mogućnost sagledavanja značajne i obimne umetničke prakse umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića i na jednom mestu prezentuje radove iz nekih od njegovih ključnih serija, kao što su: Dnevnik, Decision as Art (Odluka kao umetnost), Was Ist Кunst? (Šta je umetnost?), Gott Liebt die Serben (Bog voli Srbe), Fuxus Piano (Fuxus klaviri) i drugi”, ističe se u objašnjenju MSURS.

Fotografije se objavljuju uz dozvolu MSUV i MSURS

„Problemi i pitanja kojima se bavi autor su od 1970-ih godina predstavljali tačke uporišta društvenog i umetničkog konzervativizma, tradicionalizma i nacionalizma, koje je svojim umetničkim djelovanjem činio vidljivim i podložnim osvješćenoj kritici.“

Pored radova iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodina, na izložbi „Sutra je ponedeljak” biće predstavljena i dela iz umetničkih zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, „Ars Aevi“ u Sarajevu i Centra za kulturu „Gradac” u Raškoj.

Fotografije se objavljuju uz dozvolu MSUV i MSURS

U okviru izložbe biće održano više pratećih programa, vođenja kroz izložbu i razgovora sa istoričarima umetnosti.

Izložba je otvorena do 1o. jula 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.