„SVI MI STRANCI“ ENDRUA HEJGA NA FESTU 2024

Piše: Dragan Vojvodić //

Filmska adaptacija romana „Stranci“ Taičija Jamade iz 1987. godine ― britansko-američka koprodukcija „Svi mi stranci” („All Of Us Strangers„) iz 2023. u režiji Endruja Hejga (Andrew Haigh), koji je za film napisao i scenario, prikazan je na FEST-u 2024 u Beogradu i Novom Sadu.

Paul Mescal and Andrew Scott in ALL OF US STRANGERS. Photo by Chris Harris. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved. Izvor fotografije: CEBEF / FEST

Jedne noći u Londonu, usamljeni scenarista Adam (Endrju Skot), sišavši zbog požarnog alarma iz prazne zgrade u kojoj živi, ugleda misterioznog komšiju Harija (Pol Meskal). Susret sa njim uznemiri kolotečinu u kojoj je Adam zaokupljen sećanjima na traumatičnu prošlost, roditelje koji su pre 30 godina poginuli u saobraćajnoj nesreći, predgrađe u kojem je odrastao.

Emotivno rastrzan, Adam se zatvara u svet snoviđenja u kojima posećuje mrtve roditeljima. Kao odrasla osoba, prvi put im priča ono što nije imao prilike da učini: o svojoj seksualnosti i emocijama, očekujući da ga prihvate. Sve što jedna LGBT+ osoba doživljava u stvarnosti ― odbacivanje od strane roditelja, maltretiranja vršnjaka u školi, nerazumevanje zajednice ― on ponovo proživljava i reinterpretira u vlastitoj fantaziji.

Iz radnje filma naslućuje se da Adam pretpostavlja da je izneverio očekivanja svojih roditelja (nema uspešnu karijeru, brak ili decu), da je njihov međusobni odnos bio pun prećutkivanja i unapred dodeljenih tradicionalnih uloga, ali i da oseća grižu savesti zbog njihove smrti što je trauma od koje se nije oporavio. Zbog svega toga on nije sposoban da sa nekim ostvari emotivnu vezu.

Plakat filma. Preuzeto sa zvaničnog sajta FEST-a_est.rs/program/filmovi/svi-mi-stranci

Adam živi u dehumanizovanom soliteru, koji na momente deluje (post)apokapitično. Piše scenario o svojim roditeljima i vodi život potpuno odvojen od ostatka sveta. Smeštajući ga u tu višespratnicu na periferiji Londona, režiser još više pojačava njegovu izolovanost od drugih. Otuđen i usamljen, Adam posmatra velegrad u daljini prepuštajući se melanholiji i usamljenosti.

Njegovo unutrašnje biće se uznemiri kada u njegov svet snoviđenja uđe isto tako usamljeni mladić Hari koji živi u istoj toj neuseljenoj zgradi i, uzaludno tragajući za pravom ljubavlju, utehu nalazi u alkoholu i narkoticima. Romantična veza izmađu njih dvojice razvija se u meri koja je Adamu potrebna da bi u svojoj fantaziji ostvario vlastito samootkrivanje i (samo)prihvatanje. Obostrana opijenost strašću i emocijama brzo tone u nevericu da je takav ishod u njihovim životima i moguć. Prepuštajući se noćnom životu, alkoholu i drogama, oni samo produbljuju svoje strahove i lične patnje koje ih neminovno udaljavaju.

Film je koncipiran tako da ne postoji jasna granica između snova i realnosti (nismo sigurni da li je reč o drami, fantaziji, filmu o duhovima), potencira se unutrašnji svet pojedinca, njegova potraga za samootkrivanjem, želja za prihvatanjem, emotivnim ostvarenjem, suočavanje sa strahovima i usamljenošću koji su multiplicrani jer je reč o LGBT+ osobi. Gledalac na kraju i nije siguran da li je i veza između dva aktera filma samo neostvarena Adamova želja, proživljena samo u njegovim snovima i fikciji.

Ipak, ovaj film nije samo priča o LBGT+ pojedincima, težini njihovog sukoba sa konstruktom sveta u kojem su oni često stranci iako je njihov život danas drugačiji nego što je bio 80-tih, o čemu oni koji ne poznaju to vreme saznaju iz Adamovog dijaloga sa mrtvom majkom. Uprkos tome što je LGBT+ tema važna i zauzima bitan segment ove priče, film govori o svakom ko je drugačiji, ko se oseća kao stranac. Takođe, film predstavlja i jedno nostalgično putovanje u prošlost koja je obojena i ozvučena muzikom i dizajnom 80-tih godina XX veka. O tome svedoči izgled Adamovog stana (retro lampe na noćnom stočiću, izgled kuće njegovih roditelja i dr), pažljivo odabran saundtrek filma.

Foto: Coveri LP ploča

Saundtrek filma kreira melanholični i emotivni diskurs. Muzika legendi brit popa, grupa: Frenkie Goes To Hollywood, Pet Shop Boys, Blur, Fine Young Canibals, Alison Moyet, The Housemartins, kao i evergrin izvođača kao što su Colman Brothers, The Ink Spots, Joe Smooth, Patsy Cline navodi gledaoce (posebno one generacijski povezane sa 80-tim) da razmišljaju o vlastitoj prošlosti. Scene u kojima Adam (kao odrastao čovek) sa roditeljima (u godinama u kojima ih pamti dok su bili živi) ponovo kiti božićnju jelku dok njegova majka pevuši Always on My Mind Pet Shop Boys-a ili kada se, napokon otvoren za strasnu i emotivnu vezu sa Herijem, pod uticajem alkohola i opijata u LGBT+ klubu omamljeno njiše uz mračne tonove Death of a Party grupe Blur, momenti su povišenih emocija koje je moguće kreirati samo pomoću elemenata nostalgičnog povratka u prošlost. Zbog toga je ovde muzika ne samo zvučni dodatak, nego veoma bitan nosilac radnje.

Blur, koncert iz 2023_Way Out West Festival_Foto_Art Box portal

Najupečatljivije scene obojene su sint pop zvukom najdominantnijeg dvojca brit popa Pet Shop Boys-a i takođe zavodljivim pop melodijama grupe Frenkie Goes to Hollywood, tabuiziranih na BBC-u zbog seksualno provokativnih tekstova. Ali, upravo zahvaljujući i Holiju Džonsonu i Polu Raderfordu, koji su LGBT seksualnost učinili temom svoje muzike i nastupa, LGBT+ kultura postala je vidljivija u britanskoj mejnstrim kulturi 1980-ih.

Kao kontrapost plesnom i emotivno zanosnom zvuku ova dva pop benda Blur, najpoznatiji brit pop bend druge generacije, mračnom pesmom Death of a Party, mešavinom madchester-a i shoegaze-a, oslikava srž seksualnog i emotivnog odnosa aktera filma.

Narativno složena filmska priča ostvarena je u fenomenalnim izvedbama etabliranih glumaca mlađe generacije: Mola Meskala, Endruja Skota, Džejmija Bela i Kler Foj a film je toliko nabijen emocijama da je prosto nemoguće ne razmišljati o vlastitom životu, odnosu prema roditeljima, (ne)ostvarenim  ljubavima, suštini sveta u kojem živimo. U svojoj srži, film duboko prodire u stanje ljudske psihe, dočaravajući svu složenost međuljudskih odnosa, borbu sa ličnim demonima i univerzalnu čežnju za povezanošću i razumevanjem.

Premijerno prikazan na 50. Telluride Film Festivalu, a kasnije i na festivalima u SAD-u i Velikoj Britaniji, film „Svi mi stranci” dobitnik je Britanske nezavisne filmske nagrade (The British Independent Film Awards, BIFA) za najbolji britanski nezavisni film, režiju, scenario, sporednu ulogu, fotografiju i montažu, osvojio je šest nominacija za BAFTA nagrade, kao i mesto među deset najboljih nezavisnih filmova 2023. godine.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.