TOP 10 REGIONALNIH GITARSKIH BENDOVA, (II)

Piše: Dragan Vojvodić//

Nastavljajući tekst o Top 10 regionalnih gitarskih bendova, rezervisan za alternativne garage, noise, hardcore grupe koje neguju eksplozivne nastupe sa puno odsvirane buke uživo, razmišljam koliko je tradicija takvog zvuka na ex-YU prostoru raznovrsna.

Ovoga puta ne bih pominjao poznate grupe za koje se vezuju žanrovska odrednica novi talas a podsetio bih na neka manje zvučna imena bendova koji neretko nisu ni imali prilike da dođu do samostalnih vinilnih izdanja. Ponajpre je tu čitav niz bendova zastupljenih sada na legendarnim kompilacijama Hard-core Ljubljana iz 1985. (U.B.R., Odpadtki Civilizacije, Tožibabe, Epidemija, III. Kategorija) i Lepo je… iz 1982. (Kuzle, Šund, Buldogi, Indust Bag, Lublanski psi), potom meni slušljiviji Strelnikoff, Regoč, Sexa, Sköl, svi stacionirani na zapadu ex domovine, što je i danas pretežno slučaj sa novijom generacijom sličnih grupa.

Nikki Louder, Our World Died Yesterday...
Nikki Louder, Our World Died Yesterday. Foto: DV

NIKKI LOUDER

Nikki Louder je hardcore, noise rok grupa iz okoline Kamnika u Sloveniji. Njihov zvučni identitet je zasnovan na eksploziji buke koju ispaljuju u naletima. Gitara povremeno kreira nešto melodije kao predah između bučnih pasaža, a ekstatičan vokal doprinosi  utisku snažnog prisustva.

U njihovoj muzici naslućuju se uticaji američke noise i hardcore scene, od ipak melodičnijih Sonic Youth, sve do današnjih brutalno bučnih bendova poput Retox ili Daughters (lična preporuka za slušanje).

NL su već dugo na regionalnoj sceni. Prvi album, Alain I’m Sorry, objavili su još 2009. za nezavisne etikete Cheap Tunes Records i Založbu radio študent koja uglavnom podržava mlade alternativne grupa iz Slovenije. Sledeća četiri albuma objavljuju takođe za Založbu radio student i slovenačko-hrvatskog izdavača Moonlee Records, koji su među najuticajnijim izdavačkim kućama u regionu danas. NL su tokom dosadašnje karijere svirali širom ex-YU regije, imali su turneje po srednjoj Evropi i Velikoj Britaniji.

Njihov drugi album, Our World Died Yesterday (2011), snimljen uživo, predstavlja NL u najoriginalnijem izdanju i za njih najprirodnijem, koncertnom okruženju.

Ha Det Bra, Societea For Two, foto DV
Ha Det Bra, Societea For Two. Foto: DV

HA DET BRA

Ha Det Bra (švedski zbogom) je noise rok grupa iz Zagreba. Nastali još daleke 1991. bili su veoma aktivni sve do 1998. kada ulaze u hibernaciju i ponovno oživljavaju 2014. nakon čega svojim živim nastupima iznova skreću pažnju na sebe i čitavu underground scenu.

Materijal koji su 90-tih snimali na kasete, u novim aranžmanima, objavili su na svom prvom vinilnom ostvarenju Societea for Two 2015. u izdanju PDV i Geenger Records, već nekoliko puta ovde pomenutih nezavisnih izdavača.

Iako bend na koncertima isporučuje publici gust gitarski zvuk uz odličnu ritam sekciju, krajnje uigrano i profesionalno, glavna atrakcija je frenetičan, neartikulisan nastup pevača Razorblade Jr. koji neodoljivo podseća na svog američkog kolegu Alexis Marshall iz Daughters-a. Ako su još neki uticaji čitljivi u njihovom muzičkom izrazu, to su njihovi prethodnici iz 80-tih, legendarna noise alternativna grupa Sexa iz Zagreba.

Mighty Zuzuum, Into The Unknow
Mighty Zuzuum, Into The Unknow. Foto: DV

MIGHTY ZAZUUM

Mighty Zazuum iz Pule, nastao 2010, za vlastiti naziv uzima ime junaka iz crtanog filma, magarca Zazuuma koji je poznat ljubiteljima animiranih filmova iz 60-ih godina prošlog veka. Tim izborom bend kao da poručuje da se tvrdoglavo drži svojih muzičkih uzora i uverenja i da se ne okreće za pomodnim muzičkim trendovima. Svoju muziku grupa oblikuje na uticajima progresivnog roka i psihodelije iz 60-tih i 70-tih godina koji kombinuju s nešto mlađim žanrovima kao što su post metal ili new metal alternativni rok (Mars Volta, Kyuss, Tool).

Svoj prvi, i za sada jedini album, Into The Unknown, objavljuju za Geenger Records 2015. Ceo album, zasnovan na veoma dinamičnom i harmoničnom gitarskom zvuku, odiše i jednom teatralnošću, epskom atmosferom svojstvenom za grupe progresivnog roka kao što su Led Zeppelin, Mastodon, Gojira i dr. Bez obzira na brojne muzičke uticaje, MZ je na svom prvencu stvorio vlastiti zvuk koji trenutno nema pandam na regionalnoj muzičkoj sceni.

Kevlar Bikini, Rants, Riffage And Rousing Rhythms
Kevlar Bikini, Rants, Riffage and Rousing Rhythms. Foto: DV

KEVLAR BIKINI

Kevlar Bikini je hardcore grupa iz Zagreba za koju se može reći da svira energičan pank sa primesama nojza i metal roka. Nastali kao kvartet 2010, objavili su dva albuma – Explodisiac (2012) i Hi-Fi or Die (2014) da bi 2015, nakon brojnih nastupa u regiji i Evropi, nastavili da funkcionišu kao trio sastav što je rezultiralo još eksplozivnijim zvukom koji dopunjuje sirov i promukao vokal gitariste i pevača Maria Berta. Ta promena je iznedrila njihov najuspešniji album Rants, Riffage and Rousing Rhythms objavljen 2018. za Geenger Records.

Vlastito iskustvo socijalnog distanciranja i samoizolacije prestavili su zvučno na albumu OPT-OUTism 2020, takođe u izdanju Greenger Records

Repetitor, Sve što vidim je prvi put,
Repetitor, Sve što vidim je prvi put. Foto: DV

REPETITOR

Repetitor je, kako je naznačeno na stranici njihovog izdavača za poslednja tri albuma Moonlee Records-a, garage rok, post pank grupa iz Beograda. Odrednica mladi bend se uporno prišiva za njihovo ime iako se radi o grupi sa bezmalo dvadeset godina postojanja i delovanja. Ono što ih najviše krasi, i čime su pridobili mnoštvo fanova, kao i kultni status među mlađom generacijom, jesu energični nastupi koje su izvodili širom regije i Evrope. Nemali je broj mladih bendova u regiji koji ih navode kao muzičke uzore. Svojim jednostavnim univerzalnim r’n’r garažnim zvukom pridobili su muzičku kritiku u regiji pa i šire.

U njihovoj muzici se mogu učitavati brojni uticaji grupa kao što su: Šarlo Akrobata, Sonic Youth, rana Nirvana pa sve do Black Sabbath-a.

Svoj prvi album, Sve što vidim je prvi put, izdali su 2008. za beogradskog izdavača Odličan hrčak, da bi potom usledila tri izdanja za Moonlee Records, Dobrodošli na ocean (2012), Gde ćeš (2016) i Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji (2020).

Leave a Reply

Your email address will not be published.