TOP 5 PRODAVNICA PLOČA

Autor: Dragan Vojvodić //

U Sarajevu sam veoma rano počeo da slušam muziku i sakupljam ploče. Broj ploča koje sam kupovao, prodavao i trampio konstantno se vrteo oko 500. U svakom momentu sam napamet znao koje ploče imam u kolekciji i gde sam ih kupio. Neki od vinila su mi stizali čak iz Londona, poštom, tako što sam u koverte sa narudžbom stavljao novčanice od 100 dinara − tada popularne crvene, što mi danas deluje kao fikcija.

Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić
Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić

Bilo je u toj mojoj kolekciji svega, ali najviše panka i nju vejva − muzike moje generacije. Teško je izdvojiti koje su mi to ploče bile omiljene, ali mislim da sam najponosniji bio na albume slovenačkih grupa: Ghastly Beyond Belief! Miladojke Junid (Miladojka Youneed) i Ogolelo mesto Borgezije (Borghesia) kao i na prvu ploču Lajbaha (Laibach).

Nakon godina slušanja i sakupljanja ploča došao je momenat drastičnog reza. Raspala se zemlja u kojoj sam rođen; u ratu sam ostao i bez gramofona i bez godinama sakupljane kolekcije. Ne postoje više prodavnice u kojima sam te ploče kupio; ulice Vase Miskina ili JNA, u kojima su se neke od njih nalazile, davno se već ne zovu tako.

Ne znam kod koga su te ploče ni da li ta moja kolekcija još uvek postoji? Godinama sam odbijao da o tome mislim, nisam želeo da se osvrćem na prošlost. A onda sam 2012. dobio Dorse (The Doors) Live At The Bowl ’68, a dve godine kasnije, boraveći u jednog umetničkoj rezidenciji u Geteborgu, kupio sam i gramofon.

Tako je sve krenulo ispočetka.

Kao tinejdžer sam imena željenih grupa i ploča beležio na papirićima koje sam skrivao u džepovima farmerica. Danas spiskove čuvam na internetu. Tako su mi dostupni gde god se zateknem, a zaticao sam se, zahvaljujući umetnosti kojom sam se počeo baviti upravo zbog ljubavi prema muzici, na različitim mestima širom planete, od Rejkjavika do Tokija.

Trenutno bi neki moj top 5 prodavnica vinila izgledao ovako:

1. Apollon Records, Bergen, Norveška

Norveški Bergen je poznat onima koji su čitali peti tom Knausgorove Moje borbe. Ja ga pamtim po Apolonu. Prvi put sam tamo video takvu fuziju prodavnice ploča i kafea: duž celog kafea s desne strane od ulaza nalaze se police s pločama, a nasuprot njih, na levoj, dugačak šank.

U Apolonu su zastupljeni skoro svi žanrovi. Klasike i džeza nedostaje koliko i na drugim mestima. Ono što ovu prodavnicu razlikuje od ostalih, bar u tom gradu, je metal muzika, svih žanrova, a najviše death i black metal, koji su i svojstveni za skandinavske zemlje.

Iako prodavnice pamtim po pločama koje sam u njima kupio, Apolon pamtim po jednoj koju nisam. To je Rays Of Darkness japanskog post-rok benda Mono za kojom i dalje tragam.

https://www.apollonrecords.no

Foto: Dragan Vojvodić
Foto: Dragan Vojvodić

2. Bengans Skivbutik, Geteborg, Švedska

Bengans je sušta suprotnost Apolonu. U Apolon se odlazi i zbog pića, izlazaka ili druženja, dok se u Bengans, jedan od najvećih lanaca prodavnica ploča i diskova u Švedskoj, dolazi isključivo s namerom da se istražuje i kopa po rafovima u potrazi za željenim vinilima.

Prostor prodavnice podseća na omanji lokalni bioskop u koji se naselila prodavnica ploča. U njoj nemate doživljaj intimnog susreta sa željenim nosačem zvuka, već vas preplavljuje količina izbora. Ponekad vam to smeta jer je često previše ljudi prisutno u isto vreme. Ipak i ta vrsta doživljaja je dragocena da se uoči koliko je u ovom delu Evrope bitna ova vrsta industrije koja je kod nas zamrla još od raspada Jugoslavije. Mada, čini se, poslednjih godina i na našem tržištu dolazi do promene.

Ove prodavnice se sećam zbog ploče koju sam u njoj kupio u pola tržišne cene. Kveikur islandskog post-rok benda Sigur Rós sam dobio jeftinije zbog delimično oštećenog omota što meni lično nikada nije bio veliki minus za ploču. Što ne znači da imam razumevanja za one koji se potpisuju i šaraju na omotima ploča.

https://www.bengans.com/

Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić
Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić

3. 12 Tonar, Rejkjavik, Island

U strmoj ulici Skólavörðustígur, u tradicionalnoj islandskoj kući na broju 15, nalazi se 12 Tonar šop poznat po retro ugođaju i odličnom izboru islandskih bendova i autora kao što su: Bjork, Sigur Rós, Mum, Amiina… U njega sam prvi put ušao još 2005. kad nisam ni pomišljao da ću ponovo sakupljati ploče, a zahvaljujući jednoj umetničkoj rezidenciji, vraćaću se u Rejkjavik i u 12 Tonar još nekoliko puta.

U 12 Tonaru vlada kućna atmosfera, čak su godinama služili i besplatnu kafu. Na miru, zavaljeni u second hand nameštaj možete preslušavati ploče, listati knjige i o muzici razgovarati s prodavcima ploča od kojih se većina bavi muzikom. Island nije samo zemlja neverovatne prirode, već i talentovanih ljudi. U sprezi sa pomenutom prirodom ovde se rađaju ponajpre muzičari, pa zatim i režiseri, pisci i ostali umetnici.

U odnosu na broj stanovnika na Islandu ima mnogo pevača i grupa. U 12 Tonaru se može pronaći sjajna kolekcija savremene islandske muzike koja, iako nastala u sazvučju sa zapadnoevropskom, uvek odiše specifičnom islandskom atmosferom.

Jedina zamerka koju imam u vezi sa 12 Tonarom (kao i drugim islandskim vinil šopovima) je cena ploča. Zato album Ágætis Byrjun islandskog benda Sigur Rós nisam kupio u Rejkjaviku već u Budimpešti u koju sam sleteo vraćajući se sa Islanda − u maloj, ali odličnoj prodavnici ploča po imenu Wave u ulici Révay köz 1, nedaleko od zgrade Opere.

https://12tonar.company.site

Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić
Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić

4. Disk Union, Tokio, Japan

Tokijski lanac prodavnica ploča i diskova Disk Union svedoči o posebnoj sposobnosti Japanaca da sve veliko smeste u male prostore. Prodavnice Disk Union, specijalizovane po muzičkim žanrovima (svaka prodavnica nudi poseban žanr), možete pronaći u skoro svim delovima grada, možda ponajviše u Šibuji i Šinjđuku, krcatim trgovinama. Ako želite da obiđete Disk Union šopove samo u gradskoj četvrti Šinjđuku, potrebno je da odvojite čitav jedan dan i da pri tom imate dobar osećaj za orjentaciju i po horizontalnom i vertikalnom prostoru. Cela četvrt u blizini Šinjđuku metro stanice načičkana je Disk union prodavnicama ploča. U onoj koja je na mapi naznačena kao specijalizovana za klab i elektro muziku pronašao sam raritete poput Hard Normal Daddy elektronskog muzičara Squarepusher-a i meni jednu od najbitnijih (još iz perioda odrastanja u Sarajevu) Krst pod Triglavom: Baptism, slovenačkog Lajbaha po cenama nižim od onih koje su na internetu. Naime, većina japanskih dilera pločama robu nabavlja na evropskom i američkom tržištu polovnih ploča na veliko, što objašnjava njihovu nižu cenu u prodavnicama. Naravno, nije reč o bagateli, već o korektnim cenama novih ploča, poput onih kakve su u prodavnicama ploča u Evropi.

Ono što me je iznenadilo jeste deo jedne od Disk union prodavnica posvećen jednoj jedinoj grupi. To su Bitlsi (The Beatles). Bitlmanija kao da ni do danas nije zamrla u Japanu. U njenim rafovima se može pronaći mnoštvo različitih izdanja jednog te istog albuma. Ali, to je već nova tema za najzagriženije kolekcionare ploča.

https://diskunion.net/shop/ct/shinjuku_soul_dancemusic

Foto: Dragan Vojvodić
Foto: Dragan Vojvodić

5. Rock Bottom Records, Firenca, Italija

Kao petu na listi omiljenih prodavnica mogao bih da odaberem još neku od desetina koje mi padaju na pamet, ali se odlučujem za jednu veoma specifičnu zbog načina na koji sam (što će se dešavati i kasnije) u njoj kupio ploču.

Prilikom jedne grupne posete Firenci, uprkos prenatrpanom programu obilazaka firentinskih znamenitosti, uspeo sam da ukradem desetak minuta za ploče. Nakon posete Galeriji Ufici uleteo sam u Rock Bottom Records koji sam, naravno, otkrio pomoću internet pretrage i Gugl mape nedaleko od najznamenitije firentinske katedrale. Na vratima  prodavnice odmah sam shvatio da nemam dovoljno vremena za listanje ploča pa sam prodavcu u žurbi izgovorio nekoliko naslova. Čekirao je albume na kompu, žaleći i čudeći se što skoro ništa od mojih naslova ne pronalazi među hiljadama ploča koje je imao u ponudi. Ipak, na kraju su se susrele moja želja i njegova potraga. Zgrabio sam Selected Ambient Works 85-92 Aphex Twin-a pod mišku, zahvalio se čoveku na usluzi i pridružio se grupi u nastavku, više se ni ne sećam ni kog programa, niti šta smo tog dana sve obišli.

https://www.rockbottom.it

Foto: Dragan Vojvodić
Foto: Dragan Vojvodić

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!