Trodnevni vernisaž najavljuje 60. Bijenale u Veneciji

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić//

Jubilarno Bijenale umetnosti u Veneciji (La Biennale di Venezia), 60. po redu, započinje danas, trodnevnim vernisažom, nakon kojeg će, 20. aprila, uslediti i zvanično otvaranje. Tema 60. bijenala je „Stranci svuda“ a pored centralne izložbe u okviru Bijenala izložbe se mogu pogledati i u 88 nacionalnih paviljona, između kojih je i Paviljom Srbije.

Foto_Art Box portal

Temu 60. Bijenala odredio je kustos Adrijano Pedrosa (Adriano Pedrosa), prvi kustos Bijenala s južne hemisfere i iz Latinske Amerike koji svojim konceptom fokus stavlja na umetnike/ce različitog porekla, na one koji pripadaju istorijski marginalizovanim grupama.

Tema „Stranci svuda“ („Stranieri Ovunque“) referiše se na seriju neonskih instalacija Claire Fontaine i rad Stranci Svuda koji predstavlja seriju neonskih svetala na nekoliko različitih jezika.

Uz to, ne treba zanemariti ni činjenicu da je ovogodišnje Bijenale posvećeno i borbi protiv klimatskih promena i težnji ka karbonskoj neutralnosti.

Foto_Art Box portal

Centralna izložba postavljena je u  Centralnom paviljonu, u prostoru Đardinija i u Arsenala. Ona, kako je to već rečeno, obuhvata umetnike različitog porekla, posebno one koji su  marginalizovani u rodnom, etničkom, kulturološkom ili društvenom smislu.

Na Bijenalu učestvuje 88 nacionalnih paviljona. Prvi put se predstavljaju 4 zemlje: Republika Benin, Etiopija, Ujedinjena Republika Tanzanija i Demokratska Republika Timor Leste.

Prvi put u nacionalnim paviljonima izlažu Nikargva, Republika  Panama i Senegal.

U sklupu ovogodišnjeg Bijenala je i i 30 različitih događaja (Collateral Events) neprofitnih stranih javnih i privatnih institucija koji će doprineti različitosti glasova i koncepcija ove najpoznatije međunarodne izložbe savremene umetnosti.

Kao i tokom 59. Bijenala umetnosti, Art Box portal će svoje ćitaoce redovno izveštavati o događanjima u vezi sa Bijenalom.

Tekstove o prethodnom Bijenalu umetnosti možete čitati OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.