UMETNOST UPRKOS SVEMU – SAVREMENA AFRIČKA UMETNOST IZ ZBIRKE ILIJE GUBIĆA

Pruredio Art Box portal //

Od 23. do 25. juna u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu održan je AFRO FESTIVAL 2023. koji je otvoren novom tematskom izložbom „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“, autorke Aleksandre Gačić i nastupima Sounds of East Africa i NG Kids (Muzikološki institut SANU – Institute of Musicology SASA). 

Izvor: MAU, Beograd
Kao rezultat međunarodne saradnje između Ministarstva kulture Republike Srbije, Ambasade Republike Srbije u Najrobiju i Muzeja afričke umetnosti, ovogodišnji počasni gost festivala bila je Republika Kenija. Ministarstvo za omladinu, umetnosti i sport Kenije i Kulturni centar Kenije svoje bogato kulturno nasleđe predstavili su ekskluzivnim programom pod sloganom „Kenija – ponos Afrike!“ Kenijske trupe „MAA“ i „Kenge kenge orutu system“ tradicionalnim plesnim koreografijama i fuzijom rumbe, afro-fjužna i lokalnih muzičkih stilova Kenije fascinirale su publiku, kao i pop zvezde Adoči i Stiv Hanington.
Izložba Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“ može se pogledati do 17. septembra 2023. godine. A čitaoce portala Art Box ovog puta podsećamo na razgovor sa Ilijom Gubićem povodom izložbe upriličene u Malom salonu Kulturnog centra u Novom Sadu: https://artboxportal.com/u-odnosima-sa-afrikom-nikada-nismo-imali-kolonijalni-vec-partnerski-pristup-savremena-umetnost-afrike/
Takođe preporučujemo i program „Nedelja u MAU“ koji se organizuje za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu uzrasta od 6 do 12 godina. Tokom jula biće organizovana autorska i stručna vođenja za odrasle posetioce upravo kroz tematsku izložbu „Umetnost, uprkos svemu savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“ dok će za decu biti priređena kreativna radionica „Male korpe za velike misli“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.